ßßß
Składniki na około 16 dużych ciastek:100 g cukru ciemnego muscovado50 g cukru trzcinowego100 g mąki pszennej100 g płatków owsianych1 jajko1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej80 g czekoladowych groszków1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soliMasło miksujemy, dodajemy do niego obydwa cukry ( zmieliłam je w młynku na cukier puder, żeby dokładniej się wymieszały ). Następnie dodajemy jajko oraz ekstrakt z wanilii. W drugiej misce mieszamy płatki owsiane, mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Na koniec dodajemy czekoladowe groszki ( lub gdy ktoś nie ma ich w zasięgu ręki posiekaną czekoladę ). Całość miksujemy i wkładamy na kilkadziesiąt minut do lodówki - łatwiej będzie nam uformować kuleczki.Po schłodzeniu, formujemy równe kuleczki i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach minimum 5 cm od siebie i od brzegów blachy. Pieczemy w temperaturze 160 st. C przez około 10-15 min. Po 10 minutach dobrze jest zajrzeć do piekarnika jak ciasteczka się mają. Przekładamy na paterkę z przykrywką lub do pudełka po wystygnięciu. Smacznego!!!