ßßß
Składniki na kruszonkę:1/3 szklanki masła1/2 szklanki cukru trzcinowego1/2 szklanki mąki1 łyżeczka przyprawy korzennejSkładniki na ciasto:1 1/2 szklanki mąki tortowej1 szklanka cukru trzcinowego1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli3/4 szklanki masła3 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 szklanki borówek1 szklanka malinZaczynamy od kruszonki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, aż powstanie coś na kształt gruboziarnistego piasku. Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, do misy miksera wkładamy masło i cukier, miksujemy, aż powstanie jasna masa. Dodajemy mąkę, a następnie po jednym jajku. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii, mieszamy ciasto z owocami, lub wykładamy je na wierzch. Posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. c przez około 1 godzinę. Smacznego!!!

