Wykonanie
Pora na kolejny przepis z literatury. Tym razem padło na bardzo ciekawą powieść Jodie Picoult " Krucha jak
lód". Opowiada ona o perypetiach rodziny, której życie kręci się wokół najmłodszej córki Willow, chorej na rzadką chorobę - wrodzoną łamliwość kości. Po kilku latach walki z chorobą, u
matki rodzi się pytanie czy gdyby wiedziała we wczesnej ciąży o chorobie dziecka, zdecydowałaby się na aborcję...Poruszająca opowieść, w której mamę głównej bohaterki pieczenie podtrzymuje na duchu oraz rozładowuje emocje.

Składniki na kruszonkę:1/3 szklanki
masła1/2 szklanki
cukru trzcinowego1/2 szklanki
mąki1 łyżeczka
przyprawy korzennejSkładniki na ciasto:1 1/2 szklanki
mąki tortowej1 szklanka
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli3/4 szklanki
masła3 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 szklanki
borówek1 szklanka
malinZaczynamy od kruszonki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, aż powstanie coś na kształt gruboziarnistego piasku. Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli, do misy miksera wkładamy
masło i
cukier, miksujemy, aż powstanie jasna masa. Dodajemy
mąkę, a następnie po jednym
jajku. Na koniec dodajemy ekstrakt z
wanilii, mieszamy ciasto z
owocami, lub wykładamy je na wierzch. Posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. c przez około 1 godzinę. Smacznego!!!


