Wykonanie
Nigdy nie robiłam ciasta na
maślance, zdarzało mi się jej dodać do muffinek. Ciekawa byłam jak to wyjdzie w całości, a dodatkowo Margarytka dała cynk, żeby spróbować czy wychodzi, bo część czytelników pisała, że mają z nim problemy. Ja dementuję wszystkie plotki, ciasto jak najbardziej wychodzi, jest szybkie w wykonaniu i co najważniejsze pyszne!!! Polecam serdecznie, zwłaszcza, że
owoce sezonowe zaraz nas zaleją i można się ciachem zajadać z
truskawkami,
porzeczkami,
malinami czy
śliwkami.

Składniki ( blaszka o wymiarach 20 x 30):350 g
mąki1/2 szklanki
cukru1 ekstraktu
waniliowego2
jajka1 szklanka
maślanki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 200 g
czereśni w
syropieok. 400 g
malin w
syropie1/2 szklanki
olejuSkładniki na kruszonkę:100 g
cukru trzcinowego150 g
mąki80 g
masła z lodówkiSkładniki na kruszonkę miksujemy mikserem, do wymieszania składników. Mieszanka powinna
mieć konsystencję gruboziarnistego piachu. Wkładamy do lodówki.Na sitku odsączamy
maliny i
czereśnie, gduy odciekną przekładamy na ręcznik papierowy, aby reszta soku się wchłonęła.Wszystkie składniki na ciasto ( oprócz
oleju) mieszamy w mikserze do połączenia składników. Następnie dodajemy
olej, kolejny raz mieszamy. Ciasto przekładamy do nasmarowanej i obsypanej wcześniej blaszki, na wierzchu kładziemy
owoce ( można też część
owoców wymieszać wcześniej z
ciastem ) posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C ( termoobieg). Pieczmy przez ok. 50 minut. Smacznego !!!
