ßßß Cookit - przepis na Ciasto na maślance z czereśniami i malinami z syropu

Ciasto na maślance z czereśniami i malinami z syropu

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie robiłam ciasta na maślance, zdarzało mi się jej dodać do muffinek. Ciekawa byłam jak to wyjdzie w całości, a dodatkowo Margarytka dała cynk, żeby spróbować czy wychodzi, bo część czytelników pisała, że mają z nim problemy. Ja dementuję wszystkie plotki, ciasto jak najbardziej wychodzi, jest szybkie w wykonaniu i co najważniejsze pyszne!!! Polecam serdecznie, zwłaszcza, że owoce sezonowe zaraz nas zaleją i można się ciachem zajadać z truskawkami, porzeczkami, malinami czy śliwkami.
Składniki ( blaszka o wymiarach 20 x 30):
350 g mąki
1/2 szklanki cukru
1 ekstraktu waniliowego
2 jajka
1 szklanka maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 200 g czereśni w syropie
ok. 400 g malin w syropie
1/2 szklanki oleju
Składniki na kruszonkę:
100 g cukru trzcinowego
150 g mąki
80 g masła z lodówki
Składniki na kruszonkę miksujemy mikserem, do wymieszania składników. Mieszanka powinna mieć konsystencję gruboziarnistego piachu. Wkładamy do lodówki.
Na sitku odsączamy maliny i czereśnie, gduy odciekną przekładamy na ręcznik papierowy, aby reszta soku się wchłonęła.
Wszystkie składniki na ciasto ( oprócz oleju) mieszamy w mikserze do połączenia składników. Następnie dodajemy olej, kolejny raz mieszamy. Ciasto przekładamy do nasmarowanej i obsypanej wcześniej blaszki, na wierzchu kładziemy owoce ( można też część owoców wymieszać wcześniej z ciastem ) posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C ( termoobieg). Pieczmy przez ok. 50 minut. Smacznego !!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2014/06/Ciasto-na-maslance-z-czereniami-i-malinami-z.html