Wykonanie
Fajne, błyskawiczne ciasto na
maślance, które wypatrzyłam na blogu u Grażynki . A że akurat miałam
maślankę i trochę
wiśni i
jeżyn, więc ciasto szybko zostało upieczone. Zjedzone też bardzo szybko :)

składniki2, 5 szklanki
mąki (dałam typ 450)3
jajka1/3 szklanki
oleju1/2 szklanki
maślanki4 łyżki
ksylitolu1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniakruszonka:2 łyżki zimnego
masła3 łyżki
ksylitolu lub
cukru3 łyżki
mąkiforemka 21x28x5przygotowaniePrzygotować
owoce - umyć, osączyć na sicie,
wiśnie wydrylować. Do dużej miski wbić
jajka, dodać
ksylitol, roztrzepać widelcem, dodać ekstrakt
wanilii,
olej,
maślankę,wymieszać. Do drugiej miski przesiać
mąkę i
proszek do pieczenia.
Mąkę z proszkiem dodawać stopniowo do masy jajecznej, mieszać, najwygodniej drewnianą łyżką do połączenia składników. Jeżeli po dodaniu całej
mąki ciasto wyda nam się za gęste - dolać nieco
maślanki i znów wymieszać. Przygotować kruszonkę - do miski wsypać
mąkę i
ksylitol, dodać
masło ( ja starłam je na tarce z dużymi oczkami), rozetrzeć szybko palcami tak aby powstały maślane grudki. Głęboką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (można posmarować
masłem) nałożyć masę - nakładałam dużą łyżką. Posypać
owocami i kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 45 minut lub do czasu aż włożona w ciasto wykałaczka wyjdzie sucha. Smacznego!



