Wykonanie
Dziś proponuję upieczenie niezwykle szybkiego
chleba. Jest to doskonała propozycja na te dni, gdy sklepy są zamknięte,
pieczywa w domu nie ma, a do drzwi pukają niespodziewani goście.
Chleb, mimo że bez zakwasu i
drożdży, jest całkiem smaczny, choć nie
będę ukrywać, że tradycyjnego nie przebije. Ma natomiast tą zaletę, że w nieco ponad 30 minut mamy cieplutki, gotowy do jedzenia bochenek. Ja upiekłem go jako dodatek do kremu z
cukinii (przepis już jutro), ale resztki świetnie smakowały mi również z
twarogiem i
dżemem. Nie wymaga wyrabiania, wystarczy wszystko wymieszać i lekko zagnieść w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanie ciasta trwa 3 minuty, pieczenie pół godziny -
chleb był gotowy w tym samym czasie co zupa.Przepis z programu Baking Made Easy
Składniki:370 g
mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej)130 g
mąki pszennej razowej40 g roztopionego
masła1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
soli1 łyżka melasy (można zastąpić
miodem)340 g
maślankiPiekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.Sypkie składniki wymieszać, wlać gorące
masło i
maślankę. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie lekko zarobić, aby ciasto było jednolite. Z ciasta uformować kulę, którą umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Trzonkiem drewnianej łyżki zrobić dwa głębokie wgłębienia "na krzyż". Gotowy bochenek oprószyć
mąką i piec około 30-35 minut.Smacznego :-)
A jeśli chcecie spróbować innego, domowego
pieczywa to zapraszam na:Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasieIndyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasieChrupiący, pachnący
chleb z
serami i
oliwkamiChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarkuDomową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - KartoffelbrotBułeczki z
cebulą i
parmezanemHiszpańskie
chlebki - pan de horno