ßßß
Składniki:25 g drożdży świeżych (7g instant)8 g cukru8 g soli390 ml ciepłej wody650 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)Drożdże i cukier rozpuścić w 100 ml wody i pozostawić na 5-10 minut, aż się aktywują. W misce wymieszać mąkę z solą, dodać pozostałą wodę i wymieszać. Dodać rozczyn, wymieszać i wyrobić przez 10 minut jednolite ciasto, unikając podsypywania mąką.Natłuścić olejem miskę i umieścić w niej ciasto. Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 24-48 godzin - im dłużej tym lepiej. Powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
Wyciągnąć ciasto z miski na stolnicę i lekko zagnieść. Podzielić na dwie części i uformować z każdej z nich walec o długości około 20 cm. Trzymając go na końcu zakręcić drugim końcem ciasta kilka razy i umieścić gotową bagietkę na blaszce wysypanej mąką. Powtórzyć czynności z drugą połową ciasta.Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni. Na spodzie piekarnika umieścić blaszkę i wlać do niej szklankę gorącej wody lub wrzucić kilka kostek lodu. Na środkowym poziomie włożyć blaszkę z chlebkami i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni, wyjąć blaszkę z wodą i piec pieczywo przez około 10 minut. Bagietki powinny być złociste, a po uderzeniu w ich spód powinny wydawać głuchy odgłos.Po wyjęciu z pieca schłodzić pieczywo na kratce.Smacznego :-)A jeśli chcecie spróbować swoich sił w domowym pieczeniu polecam również:Pszenny chleb tostowyAngielskie muffiny odrobinę inaczejChleb żytni na zakwasieIndyjski chlebek NaanChleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki chleb bez drożdży - Soda breadChrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkamiChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarkuDomową CIABATTAChleb ziemniaczany - KartoffelbrotBułeczki z cebulą i parmezanemHiszpańskie chlebki - pan de horno