ßßß
Składniki (2 porcje):2 porcje makaronu (u mnie tagliatelle)150 g ricotty5 suszonych pomidorów (w oleju), pokrojonych w paski2 łyżki słonecznika, podprażonego na suchej patelnikilkanaście listków bazylii, posiekanych + kilka w całości - do przybraniaszczypta gałki muszkatołowej4 łyżki oliwy z oliwek4 łyżki wody z gotującego się makaronu2 łyżki szczypiorku, posiekanegosól, pieprz kolorowy - do smakuW misce wymieszać wodę, oliwę, ricottę, pomidorki, słonecznik, szczypiorek, bazylię i gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos jest gotowy.Ugotować w osolonej wodzie makaron al dente . Odcedzić i wrzucić do miski z sosem. Wymieszać, nałozyc na talerze i przystroić listkami bazylii.Smacznego :-)