Wykonanie
Dziś zapraszam na bardzo, ale to bardzo szybki
makaron. Przygotowanie dania trwa właściwie tyle ile gotowanie
makaronu, więc na gorące dni, których nie mamy ochoty spędzać w kuchni, będzie jak znalazł.Sos, dzięki rozrzedzeniu
ricotty jest naprawdę lekki, a dodatek
ziół i
pomidorków nadaje mu świeżości.
Składniki (2 porcje):2 porcje
makaronu (u mnie tagliatelle)150 g
ricotty5
suszonych pomidorów (w
oleju), pokrojonych w paski2 łyżki
słonecznika, podprażonego na suchej patelnikilkanaście listków
bazylii, posiekanych + kilka w całości - do przybraniaszczypta
gałki muszkatołowej4 łyżki
oliwy z oliwek4 łyżki
wody z gotującego się
makaronu2 łyżki
szczypiorku, posiekanego
sól,
pieprz kolorowy - do smakuW misce wymieszać
wodę,
oliwę,
ricottę,
pomidorki,
słonecznik,
szczypiorek,
bazylię i
gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Sos jest gotowy.Ugotować w osolonej wodzie
makaron al dente . Odcedzić i wrzucić do miski z sosem. Wymieszać, nałozyc na talerze i przystroić listkami
bazylii.Smacznego :-)