ßßß Cookit - przepis na Marynowane jajka o korzennym aromacie

Marynowane jajka o korzennym aromacie

nazwa

Wykonanie

W tym roku po raz pierwszy zrobiłem marynowane jajka. Miałem trochę mieszane uczucia, bo marynaty kojarzą mi się z octem, za którym nie przepadam. Niepotrzebnie, bo octu tutaj malutko i jego smak jest niewyczuwalny kompletnie. Zresztą Niemcy nazywają takie jajka Soleier, czyli bardziej słone niż marynowane ;-) Słonawa, korzenna marynata przenika do jajek, które po obraniu nie wymagają już żadnego doprawienia. Gorąco polecam.
Składniki (słoik litrowy):
10-12 jajek (w zależności od wielkości)
łupiny z 4 dużych cebul
1 litr wody
25 g soli
1 łyżeczka cukru
2 liście laurowe
2 goździki
1 łyżeczka kminku
1 łyżka gorczycy białej
1 łyżka gorczycy czarnej
1 łyżka pieprzu kolorowego
1 łyżka octu winnego
1 gałązka tymianku
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić.
Łupiny cebuli opłukać z resztek ziemi i zagotować w litrze wody. Po zawrzeniu odstawić na 30 minut przykryty garnek, a po upływie tego czasu pozbyć się łupin z garnka. Do wody, w której się gotowały, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
Jajkami delikatnie uderzać o blat w taki sposób, aby rozbić skorupkę, ale żeby nie odprysnęła. Uszkodzenie skorupki pozwoli na przedostanie się aromatu przypraw i ziół i spowoduje powstanie marmurkowego wzorku na jajku.
Jajka umieścić w słoiku i zalać płynem z przyprawami i ziołami. Słoik zamknąć i przechowywać w lodówce. Jajka najlepsze są po upływie 5-7 dni.
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/04/marynowane-jajka-o-korzennym-aromacie.html