Wykonanie
Kiedy pierwszy raz usłyszałam o marynowanych jajkach pomyślałam: "Czy to może być smaczne?"
Marynowane grzyby, warzywa - owszem uwielbiam ! Ale jajka? Okazało się jednak, że ten smak bardzo przypadł mi do gustu, a co więcej czerwony
buraczkowy kolor sprawia, że pięknie prezentują się na
stole :)Składniki:18
jajek przepiórczych4 łyżki suszonych
buraków1,5 szklanki
wody0,5 szklanki
octu winnego1/4 szklanki
cukrułyżeczka
soli2
liście laurowe4
goździkiPrzygotowanie:
Buraczki zalewamy
wodą i zagotowujemy wraz z liśćmi laurowymi,
goździkami i
solą. Gdy powstanie
wywar. Dodajemy
ocet winny i
cukier. Nie zagotowujemy zalewy - gdy
cukier się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zalewę.
Jajka gotujemy, obieramy i wkładamy do słoiczka. Zalewamy je ostudzoną zalewą i wkładamy na dobę do lodówki. Nie marynujemy dłużej - bo wtedy
jajka mogą stać się gumowate.Smacznego ! ;)



