ßßß Cookit - przepis na Jajka przepiórcze marynowane w buraczkach

Jajka przepiórcze marynowane w buraczkach

nazwa

Wykonanie

Kiedy pierwszy raz usłyszałam o marynowanych jajkach pomyślałam: "Czy to może być smaczne?" Marynowane grzyby, warzywa - owszem uwielbiam ! Ale jajka? Okazało się jednak, że ten smak bardzo przypadł mi do gustu, a co więcej czerwony buraczkowy kolor sprawia, że pięknie prezentują się na stole :)
Składniki:
18 jajek przepiórczych
4 łyżki suszonych buraków
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu winnego
1/4 szklanki cukru
łyżeczka soli
2 liście laurowe
4 goździki
Przygotowanie:
Buraczki zalewamy wodą i zagotowujemy wraz z liśćmi laurowymi, goździkami i solą. Gdy powstanie wywar. Dodajemy ocet winny i cukier. Nie zagotowujemy zalewy - gdy cukier się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zalewę.
Jajka gotujemy, obieramy i wkładamy do słoiczka. Zalewamy je ostudzoną zalewą i wkładamy na dobę do lodówki. Nie marynujemy dłużej - bo wtedy jajka mogą stać się gumowate.
Smacznego ! ;)
Źródło:http://thetastetherapy.blogspot.com/2016/04/jajka-przepiorcze-marynowane-w.html