ßßß
Polecam również:Leśna lasagne z podgrzybkami i szpinakiemSkładniki (3-4 porcje, forma 26x18 cm):700 g cukinii3 spore płaty makaronu lasagne, świeżego250 g sera ricotta100 g aromatycznego sera, startego (np. cheddar)1 cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę400 g passaty pomidorowej2 łyżki śmietanyolej - do smażeniasól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smakuDo zrobienia lasagne użyłem naprawdę dużych płatów świeżego makaronu, które wielkością idealnie pasują do mojej formy. W zależności od kształtu i wielkości Waszych form potrzebujecie po prostu tyle makaronu, aby starczyło na 3 makaronowe warstwy. Ja zawsze obgotowuję płaty makaronowego ciasta. Świeżym wystarcza 30-40 sekund we wrzątku, suche obgotowuję 2-4 minuty, w zależności od tego do czego użyję makaronu. W przypadku tradycyjnej beszamelowej lasagne 2 minuty będą wystarczające, bo sporo płynów będzie musiało się wchłonąć i makaron w nich spokojnie się ugotuje. Tutaj nie ma za dużo do wchłaniania więc proponowałbym obgotować płaty przez 4 minuty.
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni zeszklić cebulę, dodać startą cukinię i czosnek. Smażyć na sporym ogniu, aż cukinia zmięknie. Zestawić patelnię z palnika, wmieszać do niej 2/3 sera ricotta i 2/3 startego sera. Doprawić do smaku solą i pieprzem.W rondelku podgrzać sos pomidorowy.Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni, zagotować wodę w sporym garnku i przygotować naczynie do lasagne.We wrzącej wodzie zblanszować przez 30 sekund po jednym płacie makaronu, wyciągnąć go z garnka i ułożyć na czystej ściereczce.Spód naczynia wysmarować lekko sosem pomidorowym i ułożyć na nim warstwę makaronu. Na nim ułożyć połowę farszu z sera i cukinii oraz połowę sosu pomidorowego. Następnie ułożyć kolejny arkusz makaronu, drugą połowę farszu i drugą połowę sosu pomidorowego. Całość zakończyć trzecim arkuszem makaronu.W miseczce wymieszać pozostałą część sera ricotta ze śmietaną i rozprowadzić z wierzchu makaronu. Całość posypać pozostałym startym serem.Lasagne zapiekać przez ok. 20 minut, aż ser się ładnie zrumieni.Smacznego :-)Inspiracja: BBC Good Food