ßßß Cookit - przepis na Lasagne z cukinią i serem ricotta

Lasagne z cukinią i serem ricotta

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję lasagne, którą wczoraj miałem okazję przygotować. Doskonały pomysł na gorące dni z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze jest lżejsza od tradycyjnej lasagne, przygotowana została bez beszamelu i mięsa. Poza tym przygotowuje się ją niezwykle szybko, a to ważne gdy temperatura w kuchni przekracza wszystkie dopuszczalne normy :-)
Polecam również:
Leśna lasagne z podgrzybkami i szpinakiem
Składniki (3-4 porcje, forma 26x18 cm):
700 g cukinii
3 spore płaty makaronu lasagne, świeżego
250 g sera ricotta
100 g aromatycznego sera, startego (np. cheddar)
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
400 g passaty pomidorowej
2 łyżki śmietany
olej - do smażenia
sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Do zrobienia lasagne użyłem naprawdę dużych płatów świeżego makaronu, które wielkością idealnie pasują do mojej formy. W zależności od kształtu i wielkości Waszych form potrzebujecie po prostu tyle makaronu, aby starczyło na 3 makaronowe warstwy. Ja zawsze obgotowuję płaty makaronowego ciasta. Świeżym wystarcza 30-40 sekund we wrzątku, suche obgotowuję 2-4 minuty, w zależności od tego do czego użyję makaronu. W przypadku tradycyjnej beszamelowej lasagne 2 minuty będą wystarczające, bo sporo płynów będzie musiało się wchłonąć i makaron w nich spokojnie się ugotuje. Tutaj nie ma za dużo do wchłaniania więc proponowałbym obgotować płaty przez 4 minuty.
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni zeszklić cebulę, dodać startą cukinię i czosnek. Smażyć na sporym ogniu, aż cukinia zmięknie. Zestawić patelnię z palnika, wmieszać do niej 2/3 sera ricotta i 2/3 startego sera. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W rondelku podgrzać sos pomidorowy.
Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni, zagotować wodę w sporym garnku i przygotować naczynie do lasagne.
We wrzącej wodzie zblanszować przez 30 sekund po jednym płacie makaronu, wyciągnąć go z garnka i ułożyć na czystej ściereczce.
Spód naczynia wysmarować lekko sosem pomidorowym i ułożyć na nim warstwę makaronu. Na nim ułożyć połowę farszu z sera i cukinii oraz połowę sosu pomidorowego. Następnie ułożyć kolejny arkusz makaronu, drugą połowę farszu i drugą połowę sosu pomidorowego. Całość zakończyć trzecim arkuszem makaronu.
W miseczce wymieszać pozostałą część sera ricotta ze śmietaną i rozprowadzić z wierzchu makaronu. Całość posypać pozostałym startym serem.
Lasagne zapiekać przez ok. 20 minut, aż ser się ładnie zrumieni.
Smacznego :-)
Inspiracja: BBC Good Food
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/08/lasagne-z-cukinia-i-serem-ricotta.html