Wykonanie
Dziś proponuję lasagne, którą wczoraj miałem okazję przygotować. Doskonały pomysł na gorące dni z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze jest lżejsza od tradycyjnej lasagne, przygotowana została bez beszamelu i
mięsa. Poza tym przygotowuje się ją niezwykle szybko, a to ważne gdy temperatura w kuchni przekracza wszystkie dopuszczalne normy :-)
Polecam również:Leśna lasagne z podgrzybkami i
szpinakiemSkładniki (3-4 porcje, forma 26x18 cm):700 g
cukinii3 spore płaty
makaronu lasagne, świeżego250 g
sera ricotta100 g
aromatycznego sera, startego (np.
cheddar)1
cebula, drobno posiekana2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę400 g passaty pomidorowej2 łyżki
śmietanyolej - do smażenia
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smakuDo zrobienia lasagne użyłem naprawdę dużych płatów świeżego
makaronu, które wielkością idealnie pasują do mojej formy. W zależności od kształtu i wielkości Waszych form potrzebujecie po prostu tyle
makaronu, aby starczyło na 3
makaronowe warstwy. Ja zawsze obgotowuję płaty
makaronowego ciasta. Świeżym wystarcza 30-40 sekund we wrzątku, suche obgotowuję 2-4 minuty, w zależności od tego do czego użyję
makaronu. W przypadku tradycyjnej beszamelowej lasagne 2 minuty będą wystarczające, bo sporo płynów będzie musiało się wchłonąć i
makaron w nich spokojnie się ugotuje. Tutaj nie ma za dużo do wchłaniania więc proponowałbym obgotować płaty przez 4 minuty.
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni zeszklić
cebulę, dodać startą
cukinię i
czosnek. Smażyć na sporym ogniu, aż
cukinia zmięknie. Zestawić patelnię z palnika, wmieszać do niej 2/3
sera ricotta i 2/3
startego sera. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.W rondelku podgrzać
sos pomidorowy.Nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni, zagotować
wodę w sporym garnku i przygotować naczynie do lasagne.We wrzącej wodzie zblanszować przez 30 sekund po jednym płacie
makaronu, wyciągnąć go z garnka i ułożyć na czystej ściereczce.Spód naczynia wysmarować lekko
sosem pomidorowym i ułożyć na nim warstwę
makaronu. Na nim ułożyć połowę farszu z
sera i
cukinii oraz połowę
sosu pomidorowego. Następnie ułożyć kolejny arkusz
makaronu, drugą połowę farszu i drugą połowę
sosu pomidorowego. Całość zakończyć trzecim arkuszem
makaronu.W miseczce wymieszać pozostałą część
sera ricotta ze
śmietaną i rozprowadzić z wierzchu
makaronu. Całość posypać pozostałym
startym serem.Lasagne zapiekać przez ok. 20 minut, aż
ser się ładnie zrumieni.Smacznego :-)Inspiracja: BBC Good Food