Wykonanie
Dawno na blogu nie publikowałem przepisu na domowe
pieczywo, a jestem jego ogromnym miłośnikiem. Dziś nadrabiam zaległości i pokażę Wam wspaniałe pachnące
serowo-
ziołowe bochenki. W oryginale przygotowywane były z
sera Jarlsberg i tak też uczyniłem, ale jeśli nie macie do niego dostępu użyjcie innego
aromatycznego sera - Gruyère lub Emmentaler.

Składniki (4 bochenki):1 opakowanie
drożdży instant (7 g)1 łyżka
cukru250 ml
wody500 g
mąki pszennej275 g
sera (najlepiej Jarlsberg, może być Gruyère)1 łyżeczka
soli100 ml
mleka50 g
masła1
jajkooliwa z oliwek3 łyżki posiekanej
natki pietruszkiWymieszać
drożdże,
cukier i 125 ml ciepłej
wody, odstawić na kwadrans, aż na powierzchni mikstury pojawi sie piana.W dużej misce wymieszać
mąkę, 100 g
startego sera i
sól. W rondelku podgrzać
mleko,
masło i pozostałą
wodę do momentu, aż
masło się roztopi i płyn będzie ciepły. Wlać podgrzane
mleko z
masłem i roztrzepane
jajko do
drożdżowego zaczynu, dokładnie wymieszać. Płyn dodać do miski z sypkimi składnikami i zarobić ciasto. Wyrabiać je na lekko posypanym
mąką blacie przez 5 minut. Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne umieścić je w lekko natłuszczonej misce i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut albo do czasu gdy podwoi swoja objętość.Po wyrośnięciu ciasto odgazować i lekko zagnieść. Podzielić na 4 części i uformować z każdej części kulkę. Następnie z każdej z nich rozwałkować prostokąt 20x25 cm. Pozostały
starty ser wymieszać z posiekaną
natką pietruszki i oprószyć nimi uformowane prostokąty pozostawiając z brzegów po 1 cm nieobsypanej powierzchni.Zaczynając od krótszego
boku zwinąć z ciasta ciasna roladę, zaciskając jej końce. Roladę przeciąć wzdłuż przez środek prawie na całej długości (zostawiając nie przecięte ciasto 1 cm od góry, aby połówki się nie rozpadły). Okręcić jedną połowę wokół drugiej formując podłużny bochenek. Powtórzyć czynności z każdym bochenkiem. Gotowe bochenki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrastania na 30 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Bochenki piec przez 35-40 minut, aż będą ładnie złociste, a ich spód podczas opukiwania będzie wydawać głuchy odgłos. Po wyjęciu z pieca
chlebki przestudzić na kratce.Smacznego :-)
