ßßß Cookit - przepis na Lebergröstl - wątróbka jakiej jeszcze nie jedliście

Lebergröstl - wątróbka jakiej jeszcze nie jedliście

nazwa

Wykonanie

Zazwyczaj, jeśli chodzi o wątróbkę, to kulinarnie nie szaleję. Zjadam ją smażoną z cebulką w towarzystwie ziemniaków. Już nawet najzwyklejszą wątróbkę z jabłkiem obiecuję sobie zrobić od lat, ale zawsze kończy się to tak samo - cebulka i basta :-)
Tym razem stwierdziłem, że do tematu się przyłożę i może uda mi się kogoś zainteresować tą częścią świnki. Znalazłem więc taki tyrolski przepis na ziemniaczki zapiekane z wątróbką, taką patelnię z wątróbką . Już sam sposób jej przygotowania to dla mnie nowość - nigdy nie mieliłem wątróbki (poza pasztetami oczywiście). Należy ją zmielić w maszynce z sitkiem o bardzo dużych oczkach, alternatywnie można też niezbyt drobno posiekać.
Przyznam się szczerze, że miałem poważny problem z nadaniem nazwy temu daniu. W języku niemieckim są słowa, których odpowiednika niestety w naszym nie znajdziemy. Gröstl to austriackie słowo oznaczające potrawę przyrządzaną na patelni z dodatkiem zrumienionych ziemniaczków. Faktycznie wychodzi po polsku bardzo krótka i treściwa nazwa. Tak więc to danie oryginalnie nazywa się Lebergröstl, czyli wątróbkowe gröstl, a na potrzeby własne nazwałem ją wątróbką jakiej jeszcze nie jadłem ...
I nie ma w tym ani odrobiny przesady. Naprawdę danie jest przepyszne i z pewnością je powtórzę. Już mam nawet w głowie kilka pomysłów na jej urozmaicenie. Na pierwszy ogień pójdzie pewnie jakiś dodatek porto :-)
Składniki (2 porcje):
4-5 ziemniaków, ugotowanych poprzedniego dnia (lub rano)
300-350 g wątróbki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypta kminku, w ziarnach
1 łyżeczka majeranku, suszonego
sól, pieprz - do smaku
masło lub olej do smażenia
do podania - posiekana natka pietruszki
Wątrobę oczyścić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa przez sito z grubymi oczkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Ugotowane wcześniej ziemniaki pokroić w plasterki (gr. 1 cm) i podsmażyć na tłuszczu na patelni na złoty kolor.
Równocześnie na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę oraz czosnek i chwilkę przesmażyć. Dodać wątróbkę i smażyć ją, aż się lekko zrumieni. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem, wymieszać i zestawić z palnika. Gdy ziemniaki będą gotowe przełożyć wątróbkę do patelni z ziemniakami i wymieszać. Podawać na patelni lub talerzu posypane świeżą natką pietruszki.
Smacznego :-)
Zapraszam również do spróbowania:
Gęsia wątróbka w sosie grzybowym
Wątróbka z warzywami i makaronem - niecodzienna chińszczyzna
Przepis pochodzi z książki Die gute Tiroler Küche: über 400 traditionelle und zeitgemäße Rezepte aus Nord-, Ost- und Südtirol
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/06/lebergrostl-watrobka-jakiej-jeszcze-nie.html