Wykonanie
Zazwyczaj, jeśli chodzi o
wątróbkę, to kulinarnie nie szaleję. Zjadam ją smażoną z
cebulką w towarzystwie
ziemniaków. Już nawet najzwyklejszą
wątróbkę z
jabłkiem obiecuję sobie zrobić od lat, ale zawsze kończy się to tak samo -
cebulka i basta :-)Tym razem stwierdziłem, że do tematu się przyłożę i może uda mi się kogoś zainteresować tą częścią
świnki. Znalazłem więc taki tyrolski przepis na ziemniaczki zapiekane z
wątróbką, taką patelnię z
wątróbką . Już sam sposób jej przygotowania to dla mnie nowość - nigdy nie mieliłem
wątróbki (poza pasztetami oczywiście). Należy ją zmielić w maszynce z sitkiem o bardzo dużych oczkach, alternatywnie można też niezbyt drobno posiekać.Przyznam się szczerze, że miałem poważny problem z nadaniem nazwy temu daniu. W
języku niemieckim są słowa, których odpowiednika niestety w naszym nie znajdziemy. Gröstl to austriackie słowo oznaczające potrawę przyrządzaną na patelni z dodatkiem zrumienionych ziemniaczków. Faktycznie wychodzi po polsku bardzo krótka i treściwa nazwa. Tak więc to danie oryginalnie nazywa się Lebergröstl, czyli
wątróbkowe gröstl, a na potrzeby własne nazwałem ją
wątróbką jakiej jeszcze nie jadłem ...I nie ma w tym ani odrobiny przesady. Naprawdę danie jest przepyszne i z pewnością je powtórzę. Już mam nawet w głowie kilka pomysłów na jej urozmaicenie. Na pierwszy ogień pójdzie pewnie jakiś dodatek
porto :-)

Składniki (2 porcje):4-5
ziemniaków, ugotowanych poprzedniego dnia (lub rano)300-350 g
wątróbki wieprzowej1
cebula2 ząbki
czosnkuszczypta
kminku, w ziarnach1 łyżeczka
majeranku, suszonego
sól,
pieprz - do smaku
masło lub
olej do smażeniado podania - posiekana
natka pietruszkiWątrobę oczyścić i zmielić w maszynce do
mielenia mięsa przez sito z grubymi oczkami.
Cebulę pokroić w drobną kostkę,
czosnek rozgnieść. Ugotowane wcześniej
ziemniaki pokroić w plasterki (gr. 1 cm) i podsmażyć na tłuszczu na patelni na złoty kolor.Równocześnie na drugiej patelni rozgrzać
masło, dodać
cebulę oraz
czosnek i chwilkę przesmażyć. Dodać
wątróbkę i smażyć ją, aż się lekko zrumieni. Doprawić
solą,
pieprzem,
majerankiem i
kminkiem, wymieszać i zestawić z palnika. Gdy
ziemniaki będą gotowe przełożyć
wątróbkę do patelni z
ziemniakami i wymieszać. Podawać na patelni lub talerzu posypane świeżą
natką pietruszki.Smacznego :-)Zapraszam również do spróbowania:Gęsia
wątróbka w
sosie grzybowymWątróbka z warzywami i
makaronem - niecodzienna chińszczyzna

Przepis pochodzi z książki Die gute Tiroler Küche: über 400 traditionelle und zeitgemäße Rezepte aus Nord-, Ost- und Südtirol