ßßß
Składniki (2 porcje):1 cebula, pokrojona w półplasterki1 papryczka chili, pozbawiona nasion i pokrojona w półplasterki1 mała cukinia, pokrojona w kostkęgarść płatków parmezanu3 łyżki posiekanej bazyliisól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku4 łyżki oliwy z oliwek - do smażenia2 porcje dowolnego makaronu (np. spaghetti)
1. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę i papryczkę, przez 2-3 minuty, aż cebula się ładnie zeszkli.2. Na patelnię dodać cukinię i dusić przez kolejne 10-15 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.3. W międzyczasie ugotować spaghetti w osolonej wodzie. Przed odcedzeniem odlać pół szklanki wody, w której gotował się makaron.4. Makaron odcedzić i dodać na patelnię z sosem, dobrze wymieszać i podgrzać razem przez 1-2 minuty. Dodać, w zależności od potrzeby, odrobinę wody, w której wcześniej gotowany był makaron. Wymieszać z bazylią i parmezanem. Natychmiast podawać.Smacznego :-)