Wykonanie
Zapraszam na
makaron. Słodziutki dzięki
cukinii, pikantny dzięki
papryczce chili. Całości dopełnia oczywiście dobrej jakości
parmezan, bez niego nie sposób się obejść. Szybkość przygotowania i niebanalny smak, to zaleta dań
makaronowych. Jest to bardzo ważne gdy wracamy ze szkoły lub pracy ciemną nocą, czyli teraz już po godzinie szesnastej :-)
Składniki (2 porcje):1
cebula, pokrojona w półplasterki1
papryczka chili, pozbawiona nasion i pokrojona w półplasterki1 mała
cukinia, pokrojona w kostkęgarść
płatków parmezanu3 łyżki posiekanej
bazyliisól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku4 łyżki
oliwy z oliwek - do smażenia2 porcje dowolnego
makaronu (np. spaghetti)
1. Na patelni rozgrzać
oliwę. Podsmażyć
cebulę i papryczkę, przez 2-3 minuty, aż
cebula się ładnie zeszkli.2. Na patelnię dodać
cukinię i dusić przez kolejne 10-15 minut, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.3. W międzyczasie ugotować spaghetti w osolonej wodzie. Przed odcedzeniem odlać pół szklanki
wody, w której gotował się
makaron.4.
Makaron odcedzić i dodać na patelnię z sosem, dobrze wymieszać i podgrzać razem przez 1-2 minuty. Dodać, w zależności od potrzeby, odrobinę
wody, w której wcześniej gotowany był
makaron. Wymieszać z
bazylią i
parmezanem. Natychmiast podawać.Smacznego :-)