Wykonanie
Sos przygotowałem do musu ze
szparagów, ale jest on standardowym południowotyrolskim dodatkiem do wszelkich potraw ze
szparagów - dlatego zamieszczam go jako osobny wpis.Nazwa pochodzi od miejscowości Bozen (wł. Bolzano). To miejscowość położona w Południowym Tyrolu we Włoszech. To takie miejsce, które nie może się zdecydować, czy być włoskim, czy niemieckim (właściwie austriackim) :-)Oczywiście można się domyślać, że jak to we Włoszech, sos nie powstał w tej miejscowości :-DPodobno pochodzi z okolic Terlan (Terlano), do którego w okresie zbiorów
szparagów, zjeżdżali w celach konsumpcyjnych mieszkańcy okolicznych miejscowości - również Bozen.
Szparagi były tam podawane przyozdobione posiekanym
jajkiem,
zieloną cebulką i
oliwą, które to składniki mieszało się ze sobą już na talerzu. Podobno w jednej z knajpek mieszkańcy Bozen tak paskudzili zwykle na obrusach tym " do it yourself ", że właścicielka postanowiła, że od tamtej
pory będą im sami mieszać składniki i podawać gotowy sos.Oczywiście mieszkańcy Bozen mają swoja teorię na ten temat, w której opowiadają, jak to byli goszczeni i raczeni tak paskudnym sosem, że sami prosili o podawanie wyłącznie składników, aby własnoręcznie przyrządzić swój sos idealny ;-)

Składniki:2
jajka, ugotowane na twardo1 łyżeczka
musztardysól,
pieprz - do smaku1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
octu winnego75 ml
oleju o neutralnym smaku (rzepakowy,
słonecznikowy)1 łyżka
szczypiorku, drobno posiekanego
Żółtka oddzielić od
białek. Pokruszyć je i zmiksować z
olejem,
sokiem z cytryny i
octem do konsystencji
majonezu.
Białko z 1 jajka drobno posiekać i dodać wraz ze
szczypiorkiem do sosu. Doprawić
solą,
pieprzem i
musztardą, a następnie wstawić do lodówki na 2 godziny.Smacznego :-)
