Wykonanie
Kiełbaski norymberskie to specjalność tego pięknego miasta. Praktycznie każdy jego zakątek nimi pachnie. I to naprawdę wspaniały zapach, w przeciwieństwie do wielu grillbud, które można spotkać na ulicach rożnych miast. I nie chodzi mi tylko o nasze miasta, bo szczerze mówiąc rzadko mam ochotę na taki street food - poza Berlinem i teraz Norymbergą.
Historia
kiełbasy norymberskiej sięga roku 1313. Obecnie jest chroniona znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne . Norymberska
kiełbaska to prawdziwy maluch, waży 20-25 g i ma 7-9 cm długości. Musi zostać wyprodukowana w Norymberdze zgodnie z
pewnymi określonymi zasadami z niezbyt tłustego
mięsa wieprzowego, średnio rozdrobnionego. Jest doprawiana
majerankiem,
solą i
pieprzem oraz dodatkowymi
przyprawami stanowiącymi tajemnicę danego rzeźnika.Sposób jej serwowania opiera się na kilku zasadach. Tradycyjnie
kiełbaska jest grillowana na ruszcie opalanym drewnem. Grillowane
kiełbaski są podawane na cynowych talerzach w ściśle określonych konfiguracjach ilościowych po 6, 8, 10 lub 12 sztuk z tradycyjnymi przystawkami, czyli w towarzystwie
kapusty kiszonej podanej na ciepło (smażonej lub duszonej) lub świeżej z
beczki, sałatek ziemniaczanych, z
chrzanem lub
musztardą.W podobnych ilościach podawane są Saure Zipfel, czyli potrawa z kiełbasek gotowanych w zalewie octowej z dodatkiem
cebuli i przypraw (
liścia laurowego, jałowca).W ilości 3 sztuk
kiełbaski serwowane są jako Drei im Weckla (lub też Drei im Weggla) – to po prostu trzy grillowane
kiełbaski norymberskie w podłużnej bułeczce, jedzone z reguły w towarzystwie
musztardy. To taki typowy fast food norymberski.
G´häck-Weckla albo G´häck-Brot to nadzienie z dwóch surowych kiełbasek wymieszane z posiekaną
cebulą i rozsmarowane na
bułce (Weckla) lub
chlebie (Brot)Wreszcie jedna sztuka grillowanej
kiełbaski na widelcu – to klasyczna przystawka podawana gdy nie macie ochoty na kiełbasiane danie główne :-)Już jutro zaproszę na przepisy z norymberskim przysmakiem, a za dni kilka na fotorelację z Norymbergii :-)