Wykonanie
Dzisiejsze zadanie to przygotować pastę kanapkową :-)Uwielbiam tego typu pasty dużo bardziej niż
wędlinę i
sery. Doskonale nadają się nie tylko do
pieczywa, ale również choćby do naleśnika. Z dzieciństwa pamiętam praktycznie tylko
pastę jajeczną, która kojarzy mi się koloniami i wczasami oraz pastę z
konserwą rybną (
makrelą lub
sardynkami), która przypomina mi dom.Prawdziwymi smakoszami takich
śniadaniowych past są Niemcy i Austriacy. W Austrii po raz pierwszy miałem okazję spróbować pasty ziemniaczanej (Erdäpfelkas),
hitem Bawarii jest natomiast Obatzda . W Berlinie na każdym targowisku i w wielu sklepach można spotkać stoiska z przeogromną ilością rozmaitych "smarowideł" nadających się do
śniadaniowej kromki
chleba. W zeszłym miesiącu tamże miałem okazję spróbować pasty z grillowanymi warzywami i dziś właśnie chciałbym się przepisem na nią podzielić. Berliński oryginał był pikantniejszy, gdyż przygotowany został z
ostrą papryką. Możecie zatem spróbować i ocenić zarówno wersję łagodną jak i pikantną.

Dziś pastę kanapkową przygotowały ze mną:Lejdi http://lejdi-of-the- house.bloog.pl/Zuzia http:// chilliczosnekioliwa.blogspot. com/Mirabelka http://mirabelkowy. blogspot.com/Pela http:// mojakuchnianadiecie.blogspot. com/Mopsik http://wlodarczyki.net/ mopswkuchni/Martynosia http://codzienne- gotowanie.blogspot.com/Składniki (2 porcje):1 mały
bakłażan1 mała
cukinia6-8 łyżek
jogurtu greckiego1
papryka konserwowa (najlepiej pieczona)2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól, świeżo zmielony
czarny pieprz, szczypta
oregano - do smaku
Bakłażana i
cukinię umyć i pokroić w średniej grubości plastry (ok. 7 mm) . Lekko posmarować
oliwą i usmażyć na grillowej patelni lub na elektrycznym grillu. Po usmażeniu przestudzić i pokroić w kostkę i umieścić w miseczce.
Paprykę również pokroić w niewielka kostkę i dodać do pozostałych warzyw. Dodać
jogurt,
natkę i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku
przyprawami. Podawać ze świeżym
pieczywem.Smacznego :-)Zapraszam również do obejrzenia:
Pasta z makreli - idealna na śniadanieObatzda - bawarska pasta serowa
Śniadaniowa pasta ziemniaczana - Erdäpfelkas