ßßß Cookit - przepis na Pasta z grillowanego bakłażana i cukinii

Pasta z grillowanego bakłażana i cukinii

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsze zadanie to przygotować pastę kanapkową :-)
Uwielbiam tego typu pasty dużo bardziej niż wędlinę i sery. Doskonale nadają się nie tylko do pieczywa, ale również choćby do naleśnika. Z dzieciństwa pamiętam praktycznie tylko pastę jajeczną, która kojarzy mi się koloniami i wczasami oraz pastę z konserwą rybną (makrelą lub sardynkami), która przypomina mi dom.
Prawdziwymi smakoszami takich śniadaniowych past są Niemcy i Austriacy. W Austrii po raz pierwszy miałem okazję spróbować pasty ziemniaczanej (Erdäpfelkas), hitem Bawarii jest natomiast Obatzda . W Berlinie na każdym targowisku i w wielu sklepach można spotkać stoiska z przeogromną ilością rozmaitych "smarowideł" nadających się do śniadaniowej kromki chleba. W zeszłym miesiącu tamże miałem okazję spróbować pasty z grillowanymi warzywami i dziś właśnie chciałbym się przepisem na nią podzielić. Berliński oryginał był pikantniejszy, gdyż przygotowany został z ostrą papryką. Możecie zatem spróbować i ocenić zarówno wersję łagodną jak i pikantną.
Dziś pastę kanapkową przygotowały ze mną:
Lejdi http://lejdi-of-the- house.bloog.pl/
Zuzia http:// chilliczosnekioliwa.blogspot. com/
Mirabelka http://mirabelkowy. blogspot.com/
Pela http:// mojakuchnianadiecie.blogspot. com/
Mopsik http://wlodarczyki.net/ mopswkuchni/
Martynosia http://codzienne- gotowanie.blogspot.com/
Składniki (2 porcje):
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
6-8 łyżek jogurtu greckiego
1 papryka konserwowa (najlepiej pieczona)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta oregano - do smaku
Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w średniej grubości plastry (ok. 7 mm) . Lekko posmarować oliwą i usmażyć na grillowej patelni lub na elektrycznym grillu. Po usmażeniu przestudzić i pokroić w kostkę i umieścić w miseczce. Paprykę również pokroić w niewielka kostkę i dodać do pozostałych warzyw. Dodać jogurt, natkę i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami. Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego :-)
Zapraszam również do obejrzenia:
Pasta z makreli - idealna na śniadanie
Obatzda - bawarska pasta serowa
Śniadaniowa pasta ziemniaczana - Erdäpfelkas
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2015/01/pasta-z-grillowanego-baklazana-i-cukinii.html