Wykonanie
Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. W moim domu nie mogło się w tak szczególnym dniu nie przygotować tego zacnego i lubianego przez wszystkich dania. Tym razem, z racji sporej ilości
serów znajdujących się w lodówce postawiłem na bardzo serowa wersję, która możecie obejrzeć poniżej. Dziś w ramach wspólnego pizzowania swoje wersje pizzy przygotowały także:Chantel http://przykubkukawy.blox.pl/htmlPanna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/Mops http://mopswkuchni.net/

Składniki:Ciasto (2-3 pizze):500 g
mąki pszennej300 g
wody1 łyżka
soli15 g świeżych
drożdży3 łyżki
oliwy z oliwekNadzienie (na jedną pizzę):1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
śmietany60 g
sera emmentaller60 g
sera mozzarella60 g
sera wędzonego (np. scamorza)30 g
sera ricotta30 g
sera pleśniowego (np.
roquefort lub pikantny
ser gorgonzola)kilka listków świeżej
bazylii
1. Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ułożyć w lekko natłuszczonej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.2. Wymieszać
śmietanę z koncentratem. Emmentaller,
mozzarellę i scamorzę pokroić w kostkę.3. Nagrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Jeśli dysponujecie kamieniem to nagrzać go razem z piekarnikiem.4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części zależnie od tego jakiej grubości pizzę lubicie. Uformować kule i odstawić na 10 minut do kolejnego wyrastania. Nakryć kule ściereczką, aby nie obsychały.5. Każdy placek rozciągnąć na blacie lekko posypanym
mąką. Umieścić go na blaszce lub kamieniu i posmarować sosem. Ułożyć
sery pokrojone w kostkę, pokruszyć
ser pleśniowy i rozłożyć kawałeczki
ricotty6. Każd ą pizzę piec przez 8-10 minut. W połowie czasu pieczenia ułożyć na pizzy listki
bazylii.Smacznego :-)Pizzożercom polecam także:Pizza Margherita w neapolitańskim styluPizza alla salsiccia - z
mozzarellą i
salamiPizza z
ziemniakami i gorgonzoląPizza z trzema
serami,
rukolą i prosciutto