ßßß Cookit - przepis na Pizza al formaggio - niesamowicie serowa

Pizza al formaggio - niesamowicie serowa

nazwa

Wykonanie

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. W moim domu nie mogło się w tak szczególnym dniu nie przygotować tego zacnego i lubianego przez wszystkich dania. Tym razem, z racji sporej ilości serów znajdujących się w lodówce postawiłem na bardzo serowa wersję, która możecie obejrzeć poniżej. Dziś w ramach wspólnego pizzowania swoje wersje pizzy przygotowały także:
Chantel http://przykubkukawy.blox.pl/html
Panna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/
Mops http://mopswkuchni.net/
Składniki:
Ciasto (2-3 pizze):
500 g mąki pszennej
300 g wody
1 łyżka soli
15 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie (na jedną pizzę):
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka śmietany
60 g sera emmentaller
60 g sera mozzarella
60 g sera wędzonego (np. scamorza)
30 g sera ricotta
30 g sera pleśniowego (np. roquefort lub pikantny ser gorgonzola)
kilka listków świeżej bazylii
1. Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ułożyć w lekko natłuszczonej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
2. Wymieszać śmietanę z koncentratem. Emmentaller, mozzarellę i scamorzę pokroić w kostkę.
3. Nagrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Jeśli dysponujecie kamieniem to nagrzać go razem z piekarnikiem.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części zależnie od tego jakiej grubości pizzę lubicie. Uformować kule i odstawić na 10 minut do kolejnego wyrastania. Nakryć kule ściereczką, aby nie obsychały.
5. Każdy placek rozciągnąć na blacie lekko posypanym mąką. Umieścić go na blaszce lub kamieniu i posmarować sosem. Ułożyć sery pokrojone w kostkę, pokruszyć ser pleśniowy i rozłożyć kawałeczki ricotty
6. Każd ą pizzę piec przez 8-10 minut. W połowie czasu pieczenia ułożyć na pizzy listki bazylii.
Smacznego :-)
Pizzożercom polecam także:
Pizza Margherita w neapolitańskim stylu
Pizza alla salsiccia - z mozzarellą i salami
Pizza z ziemniakami i gorgonzolą
Pizza z trzema serami, rukolą i prosciutto
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2015/02/pizza-al-formaggio-niesamowicie-serowa.html