ßßß
Składniki:Ciasto (2-3 pizze):500 g mąki pszennej300 g wody1 łyżka soli15 g świeżych drożdży3 łyżki oliwy z oliwekNadzienie (na jedną pizzę):1 łyżka koncentratu pomidorowego1 łyżka śmietany60 g sera emmentaller60 g sera mozzarella60 g sera wędzonego (np. scamorza)30 g sera ricotta30 g sera pleśniowego (np. roquefort lub pikantny ser gorgonzola)kilka listków świeżej bazylii
1. Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ułożyć w lekko natłuszczonej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.2. Wymieszać śmietanę z koncentratem. Emmentaller, mozzarellę i scamorzę pokroić w kostkę.3. Nagrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Jeśli dysponujecie kamieniem to nagrzać go razem z piekarnikiem.4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części zależnie od tego jakiej grubości pizzę lubicie. Uformować kule i odstawić na 10 minut do kolejnego wyrastania. Nakryć kule ściereczką, aby nie obsychały.5. Każdy placek rozciągnąć na blacie lekko posypanym mąką. Umieścić go na blaszce lub kamieniu i posmarować sosem. Ułożyć sery pokrojone w kostkę, pokruszyć ser pleśniowy i rozłożyć kawałeczki ricotty6. Każd ą pizzę piec przez 8-10 minut. W połowie czasu pieczenia ułożyć na pizzy listki bazylii.Smacznego :-)Pizzożercom polecam także:Pizza Margherita w neapolitańskim styluPizza alla salsiccia - z mozzarellą i salamiPizza z ziemniakami i gorgonzoląPizza z trzema serami, rukolą i prosciutto