ßßß Cookit - przepis na Pomidory nadziewane kozim serem wg Kurta Schellera

Pomidory nadziewane kozim serem wg Kurta Schellera

nazwa

Wykonanie

Poniżej przedstawiam przepis na pomidory nadziewane kozim serem wg Kurta Schellera. Przepis poznałem na szkoleniu z kuchni śródziemnomorskiej, które odbyło się w Warszawie.
Składniki dla 4 osób:
4 duże, obrane pomidory
8 obranych i oczyszczonych krewetek tygrysich
1 posiekany ząbek czosnku
100 ml bulionu drobiowego opisanego tutaj
40 g posiekanych czarnych oliwek
40 g posiekanych anchois
350 g sera koziego
1 posiekany pęczek szczypioru
Mieszane sałaty do przystrojenia
Oliwa
Vinaigrette:
oliwa z oliwek; balsamico; sok z cytryny; sól i pieprz
Sól i pieprz
Co robimy ?
Pomidory należy obrać ze skórki lub sparzyć i zdjąć skórkę, odciąć górę pomidora i wyskrobać miąższ łyżeczką (miejsce na ser kozi).
Pancerze krewetek oraz miąższ z pomidorów podsmaż razem z czosnkiem na odrobinie oliwy. Zalej bulionem drobiowym 100ml (opisanym tutaj) i gotuj przez 5 minut, po czym przepuść przez sito.
Do powstałego sosu dodaj składniki vinaigrette i dokładnie wymieszaj.
Krewetki smaż na oliwie z oliwek na małym ogniu do momentu, aż uzyskają różowy kolor. Przypraw do smaku solą i pieprzem i odstaw na bok.
Ser kozi wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek i szczyptą posiekanego szczypioru na jednolitą masę.
Wydrążone pomidory wypełnij masą z koziego sera do połowy, następnie nałóż cienką warstwę posiekanych oliwek i anchois.
Zawiń pomidory w folię i wstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj sos vinaigrette.
Sos przygotowujemy mieszając trochę (ok 50ml) oliwy z oliwek, soku z cytryny, startej skórki z cytryny, glazury balsamico oraz szczypty soli i pieprzu. Jeśli sos wyjdzie za kwaśny można trochę osłodzić miodem.
Pomidory z kozim serem podajemy na talerzu z 2 krewetkami tygrysimi oraz sosem vinaigrette.
Źródło:http://www.bajceps.pl/2014/03/pomidory-nadziewane-kozim-serem-wg.html