Wykonanie
Roladki to szybki pomysł na ciekawy obiad. Możemy użyć właściwie dowolnego
mięsa, piersi z
indyka, czy
kurczaka,
schabu,
wołowiny.Do środka też możemy włożyć to, co akurat mamy w lodówce. No prawie ;-)Możemy przygotować je na patelni, w piekarniku w parowarze.U nas wyszły bardzo fajne Roladki z
indyka ze
szpinakiem i
suszonymi pomidorami, gotowane na parze
Składniki:5 kotletów z
piersi indyka (mniej więcej ½ kg
mięsa)5 plasterków
szynki szwarcwaldzkiej50g świeżych listków
szpinaku5
suszonych pomidorów w
oleju2 łyżki
majonezuŁyżka
musztardy francuskiejWykonanie:Kotlety rozbijamy za pomocą tłuczka do
mięsa. Powinny
mieć, mniej więc, kształt plastrów
szynki.Na każdym z kotletów kładziemy plasterek
szynki, układamy umyte i osuszone listki
szpinaku, a z brzegu kładziemy
suszonego pomidora.Zawijamy ciasne roladki i smarujemy dokładnie
musztardą francuską wymieszaną z
majonezem. Nie trzeba bardziej doprawiać, bo i
szynka jest słona i
pomidory mają intensywny smak,
musztarda z
majonezem w zupełności wystarcza.Roladki gotujemy na parze przez 20 minut. Podajemy z
ziemniakami i
brokułami, najlepiej też z parowaru.