Wykonanie
Wątróbka z
jabłkami to jedno z ulubionych dań
Koperkowego Męża. Nie gotuję tego zbyt często, żeby nie znudziło się mu ;-) Ale jak już zabieram się za
wątróbkę drobiową, to staram się, żeby danie było dopracowane i ładnie podane. Postanowiłam najpierw usmażyć
wątróbkę z
cebulką i
jabłkami, a
potem dodatkowo zapiec w
jabłku. Wyszło świetnie.
Wątróbka drobiowa w jabłkach jeszcze pojawi się w koperkowej kuchni :-)
Składniki:500g
wątróbki drobiowej (z
kurczaka)4 średniej wielkości
jabłka1
cebulaSól i
pieprz do smaku
Sok z cytrynyMlekoOlejCynamonWykonanie:
Wątróbkę po umyciu, oczyszczeniu z błonek i żyłek kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w
mleku.Z umytych
jabłek odcinamy wierzch z ogonkiem, w taki sposób, żeby powstały przykrywki.
Jabłka należy wydrążyć tak, żeby powstały miseczki. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę po wcześniejszym usunięciu gniazd nasiennych. Miseczki
jabłkowe z pokrywkami skrapiamy od środka
sokiem z cytryny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, uważając, żeby nie zmiękły za bardzo. Obraną
cebulę kroimy w półplasterki.Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy
cebulę i pokrojone w kostkę
jabłka. Jak
cebula się zeszkli dodajemy odsączoną na ręczniku papierowym
wątróbkę. Całość smażymy ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i odrobiną mielonego
cynamonu.Tak przygotowaną
wątróbkę umieszczamy w
jabłkowych miseczkach, przykrywamy jabłkowymi wieczkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.