ßßß Cookit - przepis na Wątróbka drobiowa w jabłkach

Wątróbka drobiowa w jabłkach

nazwa

Wykonanie

Wątróbka z jabłkami to jedno z ulubionych dań Koperkowego Męża. Nie gotuję tego zbyt często, żeby nie znudziło się mu ;-) Ale jak już zabieram się za wątróbkę drobiową, to staram się, żeby danie było dopracowane i ładnie podane. Postanowiłam najpierw usmażyć wątróbkę z cebulką i jabłkami, a potem dodatkowo zapiec w jabłku. Wyszło świetnie. Wątróbka drobiowa w jabłkach jeszcze pojawi się w koperkowej kuchni :-)
Składniki:
500g wątróbki drobiowej (z kurczaka)
4 średniej wielkości jabłka
1 cebula
Sól i pieprz do smaku
Sok z cytryny
Mleko
Olej
Cynamon
Wykonanie:
Wątróbkę po umyciu, oczyszczeniu z błonek i żyłek kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku.
Z umytych jabłek odcinamy wierzch z ogonkiem, w taki sposób, żeby powstały przykrywki. Jabłka należy wydrążyć tak, żeby powstały miseczki. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę po wcześniejszym usunięciu gniazd nasiennych. Miseczki jabłkowe z pokrywkami skrapiamy od środka sokiem z cytryny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, uważając, żeby nie zmiękły za bardzo. Obraną cebulę kroimy w półplasterki.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę i pokrojone w kostkę jabłka. Jak cebula się zeszkli dodajemy odsączoną na ręczniku papierowym wątróbkę. Całość smażymy ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odrobiną mielonego cynamonu.
Tak przygotowaną wątróbkę umieszczamy w jabłkowych miseczkach, przykrywamy jabłkowymi wieczkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/watrobka-drobiowa-w-jabkach.html