Wykonanie
Na moją półkę z książkami kucharskimi trafiła świetna pozycja autorstwa Nigelli Lawson- "Kuchnia. Przepisyz
serca domu".W części o kuchennych rozterkach, w rozdziale zatytułowanym „Tylko spokojnie!” znalazłam genialnie prosty przepis na
bułki.
Bułki, które robi się naprawdę szybko, spokojnie można je zrobić rano, przed śniadaniem i nie trzeba zaczynać ich robić wieczorem, no może nie do końca, bo wieczorem dobrze jest otworzyć butelkę
ciemnego piwa, odlać 300ml i zostawić na noc, żeby odgazowało się).Składniki:400g
mąki pszennej pełnoziarnistej100g
płatków owsianych (ale nie błyskawicznych!)2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
sody oczyszczonej300ml zwietrzałego
ciemnego piwa150ml
maślanki4 łyżki
oleju4 łyżki płynnego
miodu.
Płatki owsiane do posypaniaWykonanie:Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 220 stopni.W jednej misce mieszamy składniki suche-
mąkę,
płatki,
sól i
sodę.W drugiej mieszamy składniki mokre-
piwo,
maślankę,
olej i
miód. Żeby
miód łatwo było dodać do masy, dobrze jest najpierw wlać łyżkę
oliwy, dodać do miski i
potem na tę samą łyżkę wlać
miód- dzięki temu
miód ładnie będzie ściekał z łyżki.Wlewamy płynne składniki do suchych i mieszamy łyżką. Początkowo masa jest dość rzadka, ale
soda zaczyna szybko działać i ciasto robi się coraz bardziej gęste.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy za pomocą łyżki wykładamy 12 kupek ciasta jednakowej wielkości. Rękę zwilżamy zimną
wodą i z każdej kupki ciasta formujemy okrągłą bułeczkę. Posypujemy
płatkami owsianymi i pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 15 minut.

Bułeczki najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, posmarowane
masełkiem i z ulubionymi dodatkami, ja lubię je jeść z
białym serem i domowym
dżemem. Zostają świeże co najmniej przez dobę- dłużej nigdy u nas nie stały, chociaż robiłam je już parę
razy. Wg Nigelli fajne są z nich tosty, ale tego jeszcze nie sprawdziłam :)
