Wykonanie
Koperkowy mąż ostatnio kilka
razy był służbowo w Londynie. Nie miał za wiele czasu na zwiedzania, zakupy i inne tego typu atrakcje, ale jak na dobrego
męża i ojca przystało wracał z prezentami dla żony i córki. Angielską kuchnię podsumował jednym słowem: „groszek”. Dostawał go do prawie każdego posiłku, jak sam określił, albo w postaci jędrnych ziarenek, albo„rozpaćkanej pulpy”. Żałował, że nie udało mu się spróbować jednej z bardziej znanych brytyjskich potraw-
ryby z frytkami. No ale od czego ma się taką dobrą żonę jak ja… No i od czego mamy Internet. Przeszukałam masę blogów, a przepis który najbardziej przypadł mi do gustu znalazłam tu .

Składniki:½ kg
filetów z dorsza1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonejOk. 250 ml
piwa (u mnie ciemne)1
jajkoSólPieprz½ kg
ziemniakówOlej do smażeniaWykonanie:
Rybę kroimy na mniejsze kawałki.W misce mieszamy przesianą
mąkę z
solą,
pieprzem i
sodą oczyszczoną, dodajemy roztrzepane
jajko i dolewamy
piwo mieszając wszystkie składniki. Ciasto powinno być nieco luźniejsze niż ciasto na naleśniki. Miskę z
ciastem odstawiamy na godzinę do lodówki.W garnku rozgrzewamy
olej.Kawałki
dorsza maczamy w cieście (najwygodniej jest trzymać
rybę pałeczkami), otrzepujemy delikatnie z nadmiaru ciasta i wrzucamy do garnka z
olejem (po 3 kawałki jednocześnie, żeby nie obniżać temperatury tłuszczu za bardzo). Smażymy dosłownie kilka minut, do momentu aż panierka ładnie się zarumieni. Usmażone kawałki
dorsza kładziemy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.W międzyczasie obieramy
ziemniaki, myjemy i kroimy na frytki. Smażymy partiami w garnku z rozgrzanym
olejem. Po usmażeniu wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Rybę podajemy z frytkami. Danie skrapiamy
octem słodowym, lub
sokiem z cytryny.

