Wykonanie
Róże karnawałowe robi się z takiego samego ciasta jak
faworki, nawet tak samo się smaży, tylko nieco inaczej tnie się rozwałkowane ciasto, a smażone, posypane
cukrem pudrem ciasteczka ozdabia się jeszcze
konfiturą,
dżemem lub
owocami z
syropu. Bardzo ładnie się prezentują i są równie pyszne jak
faworki. Zapraszam na Róże karnawałowe .

Składniki:200g
mąki pszennej3
żółtkaSzczypta
soli3 łyżki gęstej
śmietany1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
spirytusuOlej do smażenia
Cukier puder do posypania
Dżem (ja użyłam
truskawkowo-
rabarbarowego)

Wykonanie:Przesianą
mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli, dodajemy
żółtka,
śmietanę i mieszamy. Na koniec dodajemy
spirytus i wyrabiamy ciasto (dość długo), do momentu aż będzie gładkie i jednolite, powinno
mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Jeżeli ciasto jest za rzadkie i ciągle się klei możemy dosypać jeszcze odrobinę
mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.Każdą z porcji cieniutko wałkujemy (staramy się podsypywać dosłownie odrobiną
mąki). Za pomocą
trzech okrągłych foremek wycinamy kółeczka w 3 rozmiarach (można użyć np szklanki, kieliszka i nakrętki od butelki). Krążki nacinamy nożem i składamy po 3 (najmniejszy na wierzchu). Dociskamy mocno na środku, żeby nie rozpadły się podczas smażenia.W garnku rozgrzewamy
olej i smażmy róże (wkładając najmniejszym kółkiem do dołu), do momentu aż nabiorą pięknego złotego koloru. Wyciągamy i kładziemy na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gdy róże karnawałowe ostygną posypujemy je
cukrem pudrem, a na samy środku każdej róży kładziemy odrobinę
dżemu.

