Wykonanie
Pomidorowa to zupa znana absolutnie w każdym domu :-) Ale ile domów, tyle przepisów na
pomidorową. Ja robię kilka rodzajów, ale chyba najbardziej lubię taką gęstą, kremową, zrobioną ze świeżych, pachnących, dojrzałych
pomidorów. Można zrobić do niej kluseczki, ugotować
makaron lub
ryż, albo zjeść z grzankami- też będzie pysznie. Kremowa Zupa pomidorowa ze świeżych
pomidorów - zapraszam :-)Składniki:1,5 kg
pomidorów0,5 l
bulionu warzywnegoSól,
pieprz i
cukier do smaku200g gęstego
jogurtu naturalnego200g
długoziarnistego ryżuPęczek
koperkuWykonanie:
Pomidory, po sparzeniu wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Pomidory wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy garnek z palnika i jak nieco przestygną, to miksujemy je na gładką masę za pomocą blendera.W międzyczasie
ryż gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania.W oddzielnym garnku podgrzewamy
bulion, a jak się zagotuje, to dodajemy zmiksowane
pomidory, całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5 minut, zdejmujemy garnek z palnika, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i odrobiną
cukru.Mieszamy z gęstym
jogurtem naturalnym (
jogurt powinien być w temperaturze pokojowej).Gorącą zupę podajemy z
ryżem i posiekanym
koperkiem.

Przepis zgłaszam do akcji kulinarnej „Kuchnia 24/7”, która ma pokazać jak wygląda dzień na widelcu blogera.Drugi posiłek to pyszna zupa.
