Wykonanie
Nigdy nie byłam w Szwajcarii. Jeszcze nigdy, bo mam zamiar kiedyś tam pojechać.
Koperkowy Mąż już tam był, niedługo i służbowo, ale był. Moje trzy pierwsze skojarzenia ze Szwajcarią to zegarki, noże i
sery, że też
Koperkowy Mąż przywiózł mi tylko ostatnią pozycję z tej listy ;-) A jak już o serach i o Szwajcarii
mowa to nie można zapomnieć o Raclette. Dziś w prawdzie zamiast
szwajcarskiego sera jest gorgonzola, ale i tak wyszło pysznie. Dosłownie kilka prostych składników- gorgonzola,
indyk,
gruszka,
winogrona i
orzechy włoskie, a tyle możliwości, tyle pysznych kombinacji. Raclette to świetny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi, na romantyczną kolację we dwoje i na rodzinny obiad. Zapraszam na Raclette z
gruszką .
Składniki:Pierś z
indykaOlejTymianekSól i
pieprzGruszkaCytrynaWinogrona zielone i czerwone
Orzechy włoskieSer gorgonzolaWykonanie:Pierś z
indyka kroimy na paseczki, doprawiamy niewielką ilością
soli i
pieprzu i sporą ilością suszonego
tymianku. Dodajemy trochę
oleju, całość mieszamy i ostawiamy na godzinę do lodówki.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i
gruszki kroimy w paski, skrapiamy
sokiem z cytryny.
Winogrona przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki.
Orzechy obieramy, a
ser kroimy w kostkę.Wszystkie składniki kładziemy w oddzielnych miseczkach w pobliżu rozgrzanego Raclette i każdy sam komponuje na swojej tacce dowolne połączenia smaków.Raclette z
indykiem,
gruszką i gorgonzolą.Paseczki z
indyka podsmażamy na grillu elektrycznym, a następnie przekładamy na tackę, dokładamy
gruszkę i
ser i podpiekamy do momentu aż
ser się roztopi.
Raclette z
indykiem,
winogronami,
orzechami i gorgonzolą.Kawałki
indyka po podsmażeniu na elektrycznym grillu przekładamy na tackę, dodajemy
winogrona,
orzechy i
ser i podpiekamy kilka minut.
Raclette z
gruszką,
orzechami i gorgonzolą.Kawałki
gruszki kładziemy na tacce, dokładamy
orzechy i
ser, podpiekamy do momentu aż
ser się roztopi.