Wykonanie

Nazywam ten sernik "basicowym", bo jest on tylko masą
twarogową. Nie ma
spodu, góry ani żadnych dodatków. Pozostawia duże
pole do kulinarnych eksperymentów. Jest za to bardzo kremowy, delikatny, lekki i puszysty. Świetnie smakuje z
jagodami w soku własnym z tego przepisu.(forma 12x25cm)1/2kg
twarożka sernikowego(użyłam Hanusi z Mlekovity)1/2 kostki
margaryny3
jajka (oddzielnie
żółtka i
białka)130g
cukrusok z połowy
cytryny3 łyżki
mąki
Zmiksować
ser z
margaryną. Utrzeć
żółtka z
cukrem i
sokiem z cytryny. Wymieszać masę z
serem. Dodać
mąkę, wymieszać. Dodać
białka ubite na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie. Blachę posmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Wyłożyć masę i piec 1 godzinę i 15 minut w 180 stopniach (jeśli robicie sernik z 1kg
sera, pieczcie go 1,5 godziny).Smacznego!