Wykonanie
Nie planowałam już w tym tygodniu więcej
orzechowych wypieków, ale po obejrzeniu wczoraj australijskiego Masterchefa wiedziałam, że tę tartę muszę zrobić. Uwielbiam kulinarne programy. Masterchefa trochę mniej, ale australijska wersja przypadła mi do gustu ze względu na "masterklasy" prowadzone co kilka odcinków. Można się z nich dowiedzieć, jak zrobić fantastyczne potrawy, które wyglądają na awykonalne, a tak naprawdę nie ma w sposobie ich przyrządzenia nic arcytrudnego. I tak, wczoraj, był
między innymi przepis na tartę z nadzieniem
migdałowym z
owocami. Zdążyłam zanotować tylko składniki na wypełnienie, więc ciasto zrobiłam według swojego przepisu. Różne
owoce zamieniłam na same
borówki, a
rum na
syrop orzechowy. Wyszło genialnie!
(forma o średnicy 23cm)Ciasto:150g
mąki40g drobnego
cukruszczypta
soli125g
masła1 łyżka zimnej
wodyWypełnienie:4 łyżki
dżemu truskawkowego100g
masła40g drobnego
cukru2
jajka1 łyżka
orzechowego syropu do
kawy (można zastąpić
likierem orzechowym lub
rumem)100g startych
migdałów3/4 szklanki
borówekWymieszać
mąkę,
cukier i
sól. Dodać
masło,
wodę i zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wylepić
ciastem formę do tarty. Wstawić do lodówki na 15 minut.Utrzeć
masło z
cukrem. Dodawać po jednym
jajka, cały czas miksując. Dodać
syrop,
migdały i dobrze wymieszać.Ciasto posmarować 2 łyżkami
dżemu, nałożyć masę
migdałową, posypać
borówkami, lekko docisnąć
owoce. Piec 40 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika, podgrzać w rondelku pozostałe 2 łyżki
dżemu i posmarować ciepłe ciasto.Smacznego!