Wykonanie

Chciałabym na początku zaznaczyć, że to nie jest oryginalna
sałatka cezara, przyznaję się, że popełniłam 2 przestępstwa kulinarne (dodałam
anchois i zabrakło worcestershire), ale jest pyszna i to się chyba liczy ;-)składniki na sos (moja receptura - dzisiaj wymyślona):4 łyżki
majonezu1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka dijonsok z ćwiartki
cytryny6
anchois1 łyżeczka startego
parmezanuskładniki na
sałatkę (dla 3 osób):
sałata lodowa (powinna być rzymska)12
anchois3 kromki
bagietki (tutaj znajdziecie mój przepis)około pół szklanki
parmezanu3
jajka6 plasterków
boczkuWszystkie składniki sosu blendujemy na jednolitą masę.
Boczek smażymy na chrupiąco na
maśle, po czym w tym samym
maśle smażymy pokrojone w małą kostkę kromki
bagietki. W garnku gotujemy
wodę z łyżeczką
octu.
Jajka wybijamy do szklanki (nie wszystkie naraz - pojedynczo) i wrzucamy do gotującej
wody na około 2 minuty po czym wyjmujemy czerpakiem. Na talerzu układamy
sałatę na środku
jajko posypujemy pokrojonym
bekonem, grzaneczkami i
serem układamy
anchois i polewamy sosem;-) voila!Smacznego!O.