ßßß
Składniki:ciastona ok. 60 szt1/2 kg mąki pszennej1 szkl. śmietany1 1/2 margaryny ( można użyć pół na pół masła i margaryny)1 żółtkocukier waniliowykrem: (można zastąpić go gotowym kremem do Karpatki)2 żółtka2 szklanki mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej3 łyżki cukrucukier wanilinowy (lub miąższ z laski wanilii)180 g masła w temperaturze pokojowej
Wykonanie:Z podanych składników zagnieść ciasto (tak jak kruche). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 8 godzin. Można zagnieść wieczorem i włożyć do lodówki na noc.Ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Radełkiem powycinać paski o szerokości ok. 1 , 5 cm.Każdy pasek nawinąć na foremkę do rurek (patrz zdj.) Tak przygotowane rurki piec w temp 200 C do zezłocenia.Rurki zdjąć z foremek. Pozostawić do ostygnięcia.Przygotować masę budyniową:Żółtka, cukry i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować. Powstały budyń gotować ok. minuty, rozcierając ewentualne grudki. Budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo, cały czas miksując, dodawać po łyżce budyniu. Powinna powstać, gładka kremowa masa.Nadziać każdą rurkę kremem i posypać cukrem pudrem.Najlepiej nadziewać rurki krótkoprzed podaniem. Uzyskujemy wtedy efekt chrupiącego wierzchu i miękkiego wnętrza. Ciasto w nadzianych rurkach w miarę upływu czasu zmięknie, choć rurki i tak pozostaną smaczne.