Wykonanie
Bardzo lubię nowe smaki w kuchni.Na ciasto, które piekę pierwszy raz czekam, zawsze dużą niecierpliwością.Ale są smaki niezmienne i niezastąpione, do których wracam z przyjemnością.Numerem jeden na tej liście są na pewno rurki z kremem.
Składniki:ciastona ok. 60 szt1/2 kg
mąki pszennej1 szkl.
śmietany1 1/2
margaryny ( można użyć pół na pół
masła i
margaryny)1
żółtkocukier waniliowykrem: (można zastąpić go gotowym kremem do Karpatki)2
żółtka2 szklanki
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
cukrucukier wanilinowy (lub miąższ z
laski wanilii)180 g
masła w temperaturze pokojowej
Wykonanie:Z podanych składników zagnieść ciasto (tak jak kruche). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 8 godzin. Można zagnieść wieczorem i włożyć do lodówki na noc.Ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Radełkiem powycinać paski o szerokości ok. 1 , 5 cm.Każdy pasek nawinąć na foremkę do rurek (patrz zdj.) Tak przygotowane rurki piec w temp 200 C do zezłocenia.Rurki zdjąć z foremek. Pozostawić do ostygnięcia.Przygotować masę budyniową:
Żółtka,
cukry i obie
mąki zmiksować ze szklanką
mleka. Pozostałe
mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować. Powstały
budyń gotować ok. minuty, rozcierając ewentualne grudki.
Budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.Miękkie
masło utrzeć na puch. Stopniowo, cały czas miksując, dodawać po łyżce budyniu. Powinna powstać, gładka kremowa masa.Nadziać każdą rurkę kremem i posypać
cukrem pudrem.Najlepiej nadziewać rurki krótkoprzed podaniem. Uzyskujemy wtedy efekt chrupiącego wierzchu i miękkiego wnętrza. Ciasto w nadzianych rurkach w miarę upływu czasu zmięknie, choć rurki i tak pozostaną smaczne.