ßßß Cookit - przepis na Kontakt i współpraca

Kontakt i współpraca

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię nowe smaki w kuchni.
Na ciasto, które piekę pierwszy raz czekam, zawsze dużą niecierpliwością.
Ale są smaki niezmienne i niezastąpione, do których wracam z przyjemnością.
Numerem jeden na tej liście są na pewno rurki z kremem.
Składniki:
ciasto
na ok. 60 szt
1/2 kg mąki pszennej
1 szkl. śmietany
1 1/2 margaryny ( można użyć pół na pół masła i margaryny)
1 żółtko
cukier waniliowy
krem: (można zastąpić go gotowym kremem do Karpatki)
2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
cukier wanilinowy (lub miąższ z laski wanilii)
180 g masła w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto (tak jak kruche). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 8 godzin. Można zagnieść wieczorem i włożyć do lodówki na noc.
Ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Radełkiem powycinać paski o szerokości ok. 1 , 5 cm.
Każdy pasek nawinąć na foremkę do rurek (patrz zdj.) Tak przygotowane rurki piec w temp 200 C do zezłocenia.
Rurki zdjąć z foremek. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową:
Żółtka, cukry i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować. Powstały budyń gotować ok. minuty, rozcierając ewentualne grudki. Budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo, cały czas miksując, dodawać po łyżce budyniu. Powinna powstać, gładka kremowa masa.
Nadziać każdą rurkę kremem i posypać cukrem pudrem.
Najlepiej nadziewać rurki krótkoprzed podaniem. Uzyskujemy wtedy efekt chrupiącego wierzchu i miękkiego wnętrza. Ciasto w nadzianych rurkach w miarę upływu czasu zmięknie, choć rurki i tak pozostaną smaczne.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/04/Rurki-z-kremem-budyniowym.html