Wykonanie
Po majówkowym leniuchowaniu, czas wrócić do rzeczywistości.Mam nadzieję, że nie przejedliście się zbytnio, i będziecie
mieli ochotę na spory kawałek
czekoladowego ciasta.Przepis szczególnie polecam, bo jest bardzo prosty,a ciasto ciekawe, bo z dodatkiem słonych
precelków,które są tylko nieco wyczuwalne i lekko podkreślają
wiśniowo-
czekoladowy smak ciasta.Piegowaty murzynek to propozycja dla wielbicieli wilgotnych, mięsistych wypieków.

Składniki: (na keksówkę o wymiarach 9x22 cm)1/2 opakowania
precelków125 g
masła120 g
cukru pudru150 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
gorzkiej czekoladysłoiczek
konfitury wiśniowej (290g)2 roztrzepane
jajkapolewa:1 łyżka
masła50 ml
śmietanki 30%2 kopiaste łyżki nutelli


Sposób wykonania:W garnuszku z grubym dnem rozpuścić
masło. Dodać połamaną na kawałki
czekoladę. Zdjąć z ognia. Mieszać do momentu rozpuszczenia
czekolady. Dodać
cukier,
konfiturę i
jajka. Wymieszać.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do czekoladowej masy. Wymieszać, by nie było grudek.Keksówkę posmarować
masłem i obsypać
mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną trzecią masy wylać na dno foremki. Na
masie ułożyć
precelki. Czynność powtórzyć (patrz zdj.). Na koniec wylać ostatnią część masy. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec w temp. 170C ok 50 minut ( u mnie było gotowe po 40 minutach). Przed wyjęciem zrobić test suchego patyczka.Lekko wystudzić i polać polewą.Aby przygotować polewę należy wszystkie składniki umieścić w garnuszku, podgrzać i wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji.Ciasto zachowuje długo świeżość. Należy przechowywać je zawinięte w folię aluminiową, bądź w przykrytym pojemniku.Smacznego :)