ßßß Cookit - przepis na Piegowaty murzynek

Piegowaty murzynek

nazwa

Wykonanie

Po majówkowym leniuchowaniu, czas wrócić do rzeczywistości.
Mam nadzieję, że nie przejedliście się zbytnio, i będziecie mieli ochotę na spory kawałek czekoladowego ciasta.
Przepis szczególnie polecam, bo jest bardzo prosty,
a ciasto ciekawe, bo z dodatkiem słonych precelków,
które są tylko nieco wyczuwalne i lekko podkreślają wiśniowo-czekoladowy smak ciasta.
Piegowaty murzynek to propozycja dla wielbicieli wilgotnych, mięsistych wypieków.
Składniki: (na keksówkę o wymiarach 9x22 cm)
1/2 opakowania precelków
125 g masła
120 g cukru pudru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady
słoiczek konfitury wiśniowej (290g)
2 roztrzepane jajka
polewa:
1 łyżka masła
50 ml śmietanki 30%
2 kopiaste łyżki nutelli
Sposób wykonania:
W garnuszku z grubym dnem rozpuścić masło. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Zdjąć z ognia. Mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady. Dodać cukier, konfiturę i jajka. Wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do czekoladowej masy. Wymieszać, by nie było grudek.
Keksówkę posmarować masłem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną trzecią masy wylać na dno foremki. Na masie ułożyć precelki. Czynność powtórzyć (patrz zdj.). Na koniec wylać ostatnią część masy. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec w temp. 170C ok 50 minut ( u mnie było gotowe po 40 minutach). Przed wyjęciem zrobić test suchego patyczka.
Lekko wystudzić i polać polewą.
Aby przygotować polewę należy wszystkie składniki umieścić w garnuszku, podgrzać i wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji.
Ciasto zachowuje długo świeżość. Należy przechowywać je zawinięte w folię aluminiową, bądź w przykrytym pojemniku.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/05/Piegowaty-murzynek.html