Wykonanie
Bardzo podoba mi się kulinarna
moda na faszerowanie warzyw.
Dynie,
bakłażany czy
papryki z wielosmakowym nadzieniem,świetnie nadają się na lekki obiad.Ja wypróbowałam farsz z
kuskusu, warzyw i
sera feta.Wyszło pysznie, lekko i zdrowo.

Składniki:4 duże
papryki2/3 szklanki
kuskusumała
cukinia1
czerwona cebula1/2
żółtej paprykibulion2 łyżki drobno pokrojonej
fetyoliwasól,
pieprz kolorowy,
curry ( opcjonalnie )

Sposób wykonania:Całe
papryki umyć, osuszyć, ściąć górne części z ogonkami i oczyścić z nasion. Wnętrza wysmarować
oliwą.
Kuskus wsypać do miski, zalać wrzącym
bulionem 1 cm ponad powierzchnię
kaszy. Przykryć i odstawić do wchłonięcia całego płynu.
Czerwoną cebulę pokroić w piórka,
cukinię w półplasterki,
żółtą paprykę w większą kostkę. Wszystkie warzywa króciutko obsmażyć na
oliwie.
Kuskus wymieszać z podsmażonymi warzywami i
serem feta. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
curry.Farszem napełnić
papryki. Ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć odciętymi wierzchami.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C przez 20-30 minut.
Papryka powinna zmięknąć, ale pozostać jędrna.Smacznego :)