ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana kuskusem

Papryka faszerowana kuskusem

nazwa

Wykonanie

Bardzo podoba mi się kulinarna moda na faszerowanie warzyw.
Dynie, bakłażany czy papryki z wielosmakowym nadzieniem,
świetnie nadają się na lekki obiad.
Ja wypróbowałam farsz z kuskusu, warzyw i sera feta.
Wyszło pysznie, lekko i zdrowo.
Składniki:
4 duże papryki
2/3 szklanki kuskusu
mała cukinia
1 czerwona cebula
1/2 żółtej papryki
bulion
2 łyżki drobno pokrojonej fety
oliwa
sól, pieprz kolorowy, curry ( opcjonalnie )
Sposób wykonania:
Całe papryki umyć, osuszyć, ściąć górne części z ogonkami i oczyścić z nasion. Wnętrza wysmarować oliwą.
Kuskus wsypać do miski, zalać wrzącym bulionem 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić do wchłonięcia całego płynu.
Czerwoną cebulę pokroić w piórka, cukinię w półplasterki, żółtą paprykę w większą kostkę. Wszystkie warzywa króciutko obsmażyć na oliwie.
Kuskus wymieszać z podsmażonymi warzywami i serem feta. Doprawić do smaku solą, pieprzem i curry.
Farszem napełnić papryki. Ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć odciętymi wierzchami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C przez 20-30 minut. Papryka powinna zmięknąć, ale pozostać jędrna.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/10/Papryka-faszerowana-kuskusem.html