ßßß Cookit - przepis na Francuskie ciasteczka z rabarbarem

Francuskie ciasteczka z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka dla wielbicieli słono-słodkich,
a na dodatek kwaśnych smaków.
Na francuskim cieście, z odrobiną budyniu śmietankowego.
Sezon na rabarbar w pełni, więc czemu nie spróbować go w takiej wersji...
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 łodygi rabarbaru
350 ml mleka
budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
ponadto:
1 żółtko+1 łyżka mleka do smarowania ciastek
Sposób wykonania:
Na mleku, z masłem i 2 łyżkami cukru ugotować budyń. Przestudzić.
Ciasto rozmrozić i pokroić na kwadraty o boku ok 8 cm. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o długości 6 cm.
Kawałki ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy wyłożyć budyń. Paski rabarbaru przekroić wzdłuż na pół i układać na przemian na budyniu. Jeden wewnętrzną stroną, drugi zewnętrzną. W ten sposób uzyskamy efekt dwukolorowych pasów.. Boki ciastka posmarować rozmąconym żółtkiem, z dodatkiem mleka. posypać cukrem. Piec w temp. 210 C ok 15 minut, do ładnego zezłocenia.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/05/Francuskie-ciasteczka-z-rabarbarem.html