Wykonanie
Ciasteczka dla wielbicieli słono-słodkich,a na dodatek kwaśnych smaków.Na francuskim cieście, z odrobiną budyniu
śmietankowego.Sezon na
rabarbar w pełni, więc
czemu nie spróbować go w takiej wersji...

Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego4 łodygi
rabarbaru350 ml
mlekabudyń śmietankowy3 łyżki
cukru1 łyżka
masłaponadto:1 żółtko+1 łyżka
mleka do smarowania
ciastek
Sposób wykonania:Na
mleku, z
masłem i 2 łyżkami
cukru ugotować
budyń. Przestudzić.Ciasto rozmrozić i pokroić na kwadraty o
boku ok 8 cm.
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o długości 6 cm.Kawałki ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy wyłożyć
budyń. Paski
rabarbaru przekroić wzdłuż na pół i układać na przemian na budyniu. Jeden wewnętrzną stroną, drugi zewnętrzną. W ten sposób uzyskamy efekt dwukolorowych pasów.. Boki
ciastka posmarować rozmąconym
żółtkiem, z dodatkiem
mleka. posypać
cukrem. Piec w temp. 210 C ok 15 minut, do ładnego zezłocenia.Smacznego :)