ßßß
Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego4 łodygi rabarbaru350 ml mlekabudyń śmietankowy3 łyżki cukru1 łyżka masłaponadto:1 żółtko+1 łyżka mleka do smarowania ciastek
Sposób wykonania:Na mleku, z masłem i 2 łyżkami cukru ugotować budyń. Przestudzić.Ciasto rozmrozić i pokroić na kwadraty o boku ok 8 cm. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o długości 6 cm.Kawałki ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy wyłożyć budyń. Paski rabarbaru przekroić wzdłuż na pół i układać na przemian na budyniu. Jeden wewnętrzną stroną, drugi zewnętrzną. W ten sposób uzyskamy efekt dwukolorowych pasów.. Boki ciastka posmarować rozmąconym żółtkiem, z dodatkiem mleka. posypać cukrem. Piec w temp. 210 C ok 15 minut, do ładnego zezłocenia.Smacznego :)