Wykonanie

Uproszczona wersja popularnego we Włoszech
tortu "Mimoza", który najczęściej podaje się w Dniu Święta Kobiet.

W wersji oryginalnej ciasto przygotowuje się na bazie
biszkoptu nasączonego ponczem i przekładanego
kremem śmietankowym.Moje torciki przygotowałam z
ciasta francuskiego i przełożyłam kremem budyniowym . Kawałek ciasta
biszkoptowego posłużył mi do wykończenia wierzchu
tortu.Składniki:gotowe
ciasto francuskie1
budyń śmietankowy500 ml
mleka50 g
cukru200 g
masłaciasto
biszkoptowe z 2
jajekWykonanie:Z
ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy ok.10cm. W połowie krążków wyciąć otwór o średnicy ok.7 cm. Na każdy pełny krążek/posmarowany wodą/ nakładać ten z otworom. Piec w gorącym piekarniku/190-200 st C / ok10-15 min.do lekkiego przyrumienienia się ciasta. Ugotować
budyń i zimny połączyć z
masłem ucierając całość na puszysty krem. Do każdego otworu upieczonego,wystudzonego krążka nakładać masę. Ciasto
biszkoptowe pokruszyć i posypać wierzch tworząc delikatną kopulę.Do nadziewania
ciastek zamiast budyniu można przygotować krem cukierniczy i połączyć go z
bitą śmietaną.
