ßßß
Składniki:ciasto500 g mąki pszennej3 łyżki cukru30 g drożdży70 g miękkiego masłaszczypta soli1 szklanka ciepłego mleka2 jajkamasa serowa250 g miękkiego twarogu (użyłam półtłustego)1 serek waniliowy homogenizowany ( 150 g )1 żółtko ( białko pozostawić do posmarowania drożdżówek )2 łyżki miękkiego masła1 łyżka budyniu waniliowego ( proszku )2 łyżki cukru pudruponadto:1 szklanka jagód
Sposób wykonania:Drożdże ze szczyptą cukru rozpuścić w 3 łyżkach ciepłego mleka. Odstawić na 5 minut.Pozostałe mleko wymieszać z resztą cukru i jajkami. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże, mieszankę mleka z jajkami, sól i miękkie masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swą objętość.W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Ser rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać ( można też użyć do tego celu blendera ).Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto lekko rozwałkować ( na grubość ok. 1 cm ). Z ciasta wycinać krążki o średnicy nieco większej niż szklanka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 20-30 minut.W wyrośniętych krążkach zrobić duże wgłębienie (użyłam do tego dna szklanki ) i napełnić je masą serową i posypać jagodami.Białko roztrzepać widelcem i posmarować brzeg każdej drożdżówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C 20-30 minut, do zezłocenia.Drożdżówki lekko przestudzić.Smacznego :)