Wykonanie
Jak tu nie kochać przełomu wiosny i lata.Nareszcie możemy się delektować sezonowymi
owocami,a oko cieszyć ich kolorami.Dziś proponuję Wam sernik z dodatkiem
białej czekolady.Choć nie jestem jej ogromną zwolenniczką, to jako dodatek do deserów, stosuję bardzo chętnie.Główną rolę w tym serniku grają jednak
owoce.Plastry
truskawek tworzą ciekawe pasy,a
czereśnie i
borówki, pyszne wykończenie deseru.

Składniki:1 kg
twarogu (użyłam naturalny delikatny firmy "President", może być
twaróg sernikowy)6 łyżek
cukru pudru100 g
białej czekolady1/2 szklanki soku z
pomarańczy6 pełnych łyżeczek
żelatyny1/2
laski wanilii1/2 szklanki płynnej kremówkiponadtook. 500 g
truskawekgarść
borówekgarść
czereśnikilka małych bezlistki
mięty8
ciastek pełnoziarnistych


Sposób przygotowania:
Truskawki umyć, osuszyć, kilka odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki.
Ser wymieszać z
cukrem pudrem oraz miąższem z 1/2
laski wanilii.
Czekoladę rozpuścić na parze. Wystudzić (ma być chłodna, ale jeszcze płynna). Dodać do masy serowej i dobrze wymieszać (można mikserem).Do zimnego soku wsypać
żelatynę, zamieszać i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać (najlepiej w mikrofali) i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić do temperatury pokojowej.Do mieszanki soku z
żelatyną dodać 1 łyżkę masy serowej, wymieszać. Dodać drugą łyżkę i ponownie wymieszać. Tak zahartowaną
żelatynę wlać do pozostałej masy serowej i miksować mikserem na najwyższych obrotach. Hartowanie
żelatyny pozwoli uniknąć ewentualnych grudek
żelatyny w serniku.Na koniec ubić na sztywno schłodzoną kremówkę i połączyć z masą
serową. Wymieszać.Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć
herbatnikami pełnoziarnistymi. Wylać 1/3 tężejącej masy serowej, a na niej ułożyć plastry
truskawek. Wstawić na 5 minut do lodówki. Wyjąć i wylać drugą część masy serowej i ułożyć plastry
truskawek. Wstawić na 5 minut do lodówki. Wyjąć i wylać ostatnią część masy serowej. Wstawić na 4 godziny do schłodzenia. Po wyjęciu udekorować pozostawionymi
truskawkami,
czereśniami,
borówkami,
bezami i listkami
mięty.Smacznego :)