Wykonanie
Quesadilla - cudowna w swej prostociepotrawa kuchni meksykańskiej.Jej główne składniki to roztopiony
ser i tortilla,reszta to kwestia wyobraźni.Moja wyobraźnia powędrowała w kierunku
szpinaku i taką wersję Wam polecam.Jako dodatek do pysznych trójkącików,proponuję
jogurt grecki lub
sos pomidorowy.

Składniki:4 tortille1 opakowanie
mrożonego szpinaku w liściach ( 450 g )3 ząbki
czosnku100 g
sera feta200 g
mozzarelli100 g
sera żółtego typu edam2 łyżki
oliwysól,
pieprz biały,
gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
Szpinak rozmrozić. Odcisnąć z nadmiaru
wody. Na patelni rozgrzać
oliwę. Wrzucić pokrojony drobno
czosnek i podsmażyć chwilę. Dodać
szpinak. Dusić razem około 2 minut. Patelnię zdjąć z ognia.
Fetę rozdrobnić widelcem. Dodać do
szpinaku i wymieszać. Farsz doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.
Mozzarellę i
ser żółty zetrzeć na tarce. Wymieszać. Połowę tortilli posypać
serem, nałożyć 1/4 farszu i posypać
serem. Zamknąć tortillę ( patrz zdj. ).Patelnię grillową posmarować
oliwą. Położyć tortillę i smażyć z obu stron, by
ser się rozpuścił. Można też zapiec tortillę w nagrzanym piekarniku. Należy piekarnik, wraz z blachą nagrzać do 180 C i piec tortillę ok. 4 minut. Zrumienioną tortillę kroimy na kawałki.Smacznego :)