ßßß
Składniki:200 g mielonych migdałów50 g orzechów laskowych100 g cukru brązowego80 g masła60 g miodu100 g suszonych owoców (morele, rodzynki, żurawina )sok i skórka otarta z małej pomarańczy
Sposób przygotowania:Orzechy uprażyć na suchej patelni. Ostygnięte otrzeć ze skórki i drobno posiekać.Pomarańczę dobrze wyszorować. Skórkę sparzyć i zetrzeć.Do garnuszka wycisnąć sok z pomarańczy. Dodać skórkę, miód, masło i cukier. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 10 minut (gotowałam 12). Po tym czasie syrop powinien wyraźnie zgęstnieć.Syrop zdjąć z ognia, dodać migdały, orzechy i posiekane bakalie. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać po ok. 1/2 łyżki masy ciasteczkowej i układać w dużych odstępach (7-8 cm) od siebie. Piec w temp. 170 C 12-15 minut, do ładnego zezłocenia. Dobrze wystudzić.W czasie pieczenia ciasteczka robią się płaskie i dosyć dużo "rozchodzą" się na boki, tak ma być - taka ich uroda.Źródło inspiracji Tu