Wykonanie
Byczki albo byki to potrawa kuchni świętokrzyskiej.Jej głównymi składnikami są
ziemniaki,
jaja i
mięso.W oryginale używa się częściowo surowych startych a częściowo gotowanych
ziemniaków,ale znalazłam również przepis z wykorzystaniem tylko gotowanych i taką opcję zastosowałam.W tym wydaniu byczki to coś pośredniego
między kopytkami a pierogami.Nam bardzo smakowały i z pewnością na stałe zostaną w naszym jadłospisie.Z samą nazwa potrawy wiąże się historia, która
mówi,że kobiety szukały dla
mężów sycącego dania.Ziemniaczane kluski z
mięsem spełniły swoją funkcję idealnie i nadano im nazwę byczek -bo tak w owych czasach nazywano potężnego, głodnego mężczyznę.

Składniki: (z podanej porcji wychodzi około 60 sztuk)Ciasto1,5 kg
ziemniakówok. 500 g
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajka1 łyżeczka
soliFarsz450 g ugotowanego
mięsa wieprzowego (można zastąpić drobiowym)450 g
pieczarek1 duża
cebula2 łyżki
olejusól,
pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. (można też użyć
ziemniaków gotowanych poprzedniego dnia)W czasie, gdy
ziemniaki stygną przygotować farsz:
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić
pieczarki i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę
cebulę. Razem dusić chwilę, aż
cebula ładnie się zeszkli. Wystudzić.Ugotowane
mięso (można użyć
mięsa rosołowego, albo od kości
schabowych, na których gotowane były wcześniej zupy) wraz z
pieczarkami i
cebulą przekręcić przez maszynkę. Doprawić
pieprzem i
solą.Wystudzone
ziemniaki przepuścić przez praskę lub przekręcić przez maszynkę. Dodać
jajka,
sól i
mąki. Zagnieść ciasto.Na stolnicę obficie oprószoną
mąką wyłożyć część ciasta. Rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm i podzielić na niewielkie kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć na pół i podobnie jak w pierogach skleić brzegi.

Gotowe byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podobnie postąpić z każdą kolejną częścią ciasta. Gorące byczki podawać okraszone skwarkami. Wybornie też smakują odsmażane na tłuszczu.Smacznego :)