Wykonanie
Kupiłam niedawno bardzo dużą paczkę
pieczarek i musiałam się ich wreszcie pozbyć, więc do wszystkiego starałam się je dorzucać.
Pieczarki nie są moimi faworytami jeśli chodzi o
grzyby, też dla mnie oprócz wyglądu nie mają wiele wspólnego z podgrzybkami czy
borowikami, które są pyszne i pięknie pachną. Ale jak się nie ma co się lubi... używa się
pieczarek, a dodatkiem są pyszne kluski z przepisu mojej babci ślązaczki. Mniam! Dlatego też na
stole wylądowała bardzo dobra...Duszona
wieprzowina z
pieczarkami podana z kluskami śląskimi
mięso5 plastrów
schabupół dużej
cebuli (albo jedna mała)ok 10 średniej wielkości
pieczareklistek laurowysól,
pieprzkluski śląskie4
ziemniaki1
jajkomąka ziemniaczanaMięso: jeżeli
schab jest gruby to lekko utłuc tłuczkiem. Posolić i popieprzyć.
Mięso razem z pokrojoną w piórka
cebulą i
pieczarkami pokrojonymi w ćwiartki podsmażyć na patelni, gdy
cebula się zeszkli zalać niecałą szklanką
wody, dodać
listek laurowy i dusić pod przykryciem ok 20-35 min (ma wytworzyć się
cebulowo-
pieczarkowy sos).Kluski śląskie:
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (a nawet lepiej trochę je rozgotować). Rozgnieść i podzielić na 4 równe części. Jedną z nich wyjąć i na jej miejsce wsypać
mąkę ziemniaczaną tyle, by się wyrównała z pozostałymi
ziemniakami. Następnie dodać
jajko i wyjętą wcześniej część
ziemniaków i wymieszać. Następnie lekko zagnieść w garnku.Formować kulki z dziurką w środku.Wrzucić do osolonej wrzącej
wody. Od wypłynięcia gotować jeszcze ok 2 min.Smacznego! ;-)