ßßß Cookit - przepis na Schab kresowy

Schab kresowy

nazwa

Wykonanie

Schab kresowy, nazywany też lwowskim, to pieczeń
faszerowana suszonymi śliwkami i orzechami.
Świetnie smakuje zarówno w wersji na gorąco z sosem powstałym w czasie pieczenia, jak i na zimno w formie wędliny.
Bardzo polecam na świąteczny stół,
bo poza tym, że smakowo idealnie wpasowuje się w bożonarodzeniowe klimaty,
to podany w takiej formie jest jego niewątpliwą ozdobą.
Składniki:
1 kg schabu bez kości
15 dag śliwek wędzonych
10 dag orzechów włoskich
1 żółtko
sok z cytryny
majeranek
sól, pieprz
2 łyżki smalcu lub innego tłuszczu
Sposób wykonania:
Umyty i osuszony schab natrzeć solą, pieprzem, oraz majerankiem. Skropić sokiem z cytryny. Owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Śliwki namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody. Następnego dnia krótko (ok.10 minut) obgotować w tej samej wodzie. Osączyć i ostudzić. Pokroić w cienkie paseczki. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Posiekać i połączyć ze śliwkami. Dodać żółtko, wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem.
Schab ponacinać wzdłuż do połowy głębokości. W nacięcia włożyć farsz. Mięso można dodatkowo obwiązać nicią bawełnianą (ja tego nie zrobiłam).
Brytfannę wyłożyć folią aluminiową (matowa strona ma być na zewnątrz, a błyszcząca przylegać do mięsa) i posmarować ją smalcem. Umieścić na niej schab. Polać wywarem ze śliwek. Folię szczelnie zawinąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 60-70 minut. Odwinąć folię i piec jeszcze ok. 10-15 minut, aby wierzch się ładnie zarumienił. Wystudzić nie wyjmując z folii. Kroić w grubsze plastry.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/12/Schab-kresowy.html