ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony z suszonymi śliwkami

Schab pieczony z suszonymi śliwkami

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna świąteczna potrawa. Stwierdziłam jednak, że faszerowanie schabu śliwkami to strata czasu :) Wystarczyło go obłożyć suszkami, podlać wodą i upiec. Smak rewelacyjny, a przy okazji trochę zaoszczędzonego czasu.
Składniki:
1 kg schabu
15 dag suszonych śliwek
Sól,
Smalec
1 łyżka mąki
Wykonanie:
Schab umyć, natrzeć solą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać 1/3 szklanki wody i obłożyć śliwkami. Naczynie przykryć i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Schab podczas pieczenia podlewać małą ilością gorącej wody i wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia oprószyć schab mąką. Upieczony schab podzielić na porcje i obłożyć śliwkami. Podawać do obiadu na gorąco lub na zimno chrzanem.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/12/schab-pieczony-z-suszonymi-sliwkami.html