ßßß
Czas na pierwszy świąteczny wpis, jeszcze w listopadzie, ale przepisy świąteczne chce przeplatać ze zwykłymi (mam ich sporo w zapasie, ponieważ ostatnio nie miałam weny na pisanie postów, ale za to miałam dużo chęci na gotowanie). Połączenie śledzia, buraków i ogórków kiszonych jest idealne. Śledzie same w sobie nie są moim ulubionym składnikiem, ale w tym wydaniu wypadają znacznie lepiej. Przypominam o swoim książkowym rozdaniu, niewiele trzeba zrobić, a nagrody są ciekawe :)Składniki:- 1 czerwona cebula- 2 buraki- 3 ogórki kiszone- 3 filety śledzia (matjasy)- 1 łyżka majonezu- 1 łyżeczka miodu- 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy- sól, pieprz do smaku, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodkaBuraki obierz, pokrój w kostkę. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp solą,pieprzem i przyprawami. Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach. Cebulę i ogórki pokrój w kostkę. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj dokładnie majonez, miód, olej. Dodaj przyprawy. Wymieszaj cebulę, ogórki,śledzia i buraki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj. Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną.