Wykonanie

Czas na pierwszy świąteczny wpis, jeszcze w listopadzie, ale przepisy świąteczne chce przeplatać ze zwykłymi (mam ich sporo w zapasie, ponieważ ostatnio nie miałam weny na pisanie postów, ale za to miałam dużo chęci na gotowanie). Połączenie
śledzia,
buraków i
ogórków kiszonych jest idealne.
Śledzie same w sobie nie są moim ulubionym składnikiem, ale w tym wydaniu wypadają znacznie lepiej. Przypominam o swoim książkowym rozdaniu, niewiele trzeba zrobić, a nagrody są ciekawe :)Składniki:- 1
czerwona cebula- 2
buraki- 3
ogórki kiszone- 3 filety
śledzia (
matjasy)- 1 łyżka
majonezu- 1 łyżeczka
miodu- 2 łyżki
oleju rzepakowego/oliwy-
sól,
pieprz do smaku,
bazylia,
czosnek granulowany,
papryka słodkaBuraki obierz, pokrój w kostkę. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp
solą,
pieprzem i
przyprawami. Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach.
Cebulę i
ogórki pokrój w kostkę.
Śledzia pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj dokładnie
majonez,
miód,
olej. Dodaj
przyprawy. Wymieszaj
cebulę,
ogórki,
śledzia i
buraki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj.
Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną.