Wykonanie
Dzisiaj coś bardzo sytego :) Jestem fanką wszelkiego rodzaju kotlecików, ze wszystkich składników poza
mięsem ;). Tym razem wykorzystałam do nich często pojawiające się w farszach do pierogów:
kaszę i
twaróg. Dodałam tylko
oliwki, ale można też dodać
suszone pomidory, świeże
zioła, jakieś ziarenka (
sezam,
siemię lniane,
słonecznik,
pestki dyni).Coś pozytywnego do posłuchania w trakcie gotowania :) -->
Olivia Anna LiIvki - Abby Abby !Składniki:- 1 duża
cebula- 1 ząbek
czosnku- 500 g
twarogu- 300 g suchej
kaszy gryczanej- garść czarnych
oliwek- 4 łyżki
mąki- 2
jajka-
sól,
pieprz, 1 łyżka
papryki słodkiej, 1 łyżka suszonej
bazylii i inne ulubione
przyprawy-
olej rzepakowy/oliwa do smażenia
Cebulę i
czosnek pokrój na mniejsze kawałki.
Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z opakowaniem. Do malaksera z ostrzem/blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj, aż wszystkie się połączą. Mokrymi rękoma uformuj z nich kotleciki, smaż z obu stron na rozgrzanej patelni z łyżką oleju/oliwy.