ßßß
Składniki:- 1 szklanka suchej ciecierzycy (cieciorki)*- tarty parmezan 40 g- 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy- sól, pieprz do smaku- przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylia, 1/2 łyżki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano i pieprzu ziołowego, kilka szczypt chili cayenne, szczypta cukruCiecierzycę wymocz przez 10-12 h w czterech szklankach wody. Gotuj ok. 30 minut od momentu zagotowania wody. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj(najlepiej w dużej misce), a następnie z dodaj ugotowaną ciecierzycę i ponownie dokładnie wymieszaj. Blaszkę/naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ciecierzycę obtoczoną w parmezanie i ziołach. Piecz ok. 35 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Dwa razy w ciągu pieczenia, wymieszaj ciecierzycę, żeby przypiekła się z każdej strony. Ok. 10 minut przed końcem zwiększ temperaturę do 200 stopni. Po upieczeniu zostaw w naczyniu jeszcze na kilka minut, żeby ostygły.*Oczywiście można też użyć ciecierzycy z puszki, ja wykorzystałabym całą.