Wykonanie
Widziałam na wielu blogach ten pomysł, w końcu sama spróbowałam i nie dziwię się, że pieczona
ciecierzyca cieszy się takim powodzeniem. Dodatkowo pieczony
parmezan i
zioła.. pyszna przekąska :)
Składniki:- 1 szklanka suchej
ciecierzycy (
cieciorki)*- tarty
parmezan 40 g- 3 łyżki
oleju rzepakowego/oliwy-
sól,
pieprz do smaku-
przyprawy: 1 łyżeczka
czosnku granulowanego, 1 łyżka
bazylia, 1/2 łyżki
słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki
oregano i
pieprzu ziołowego, kilka szczypt
chili cayenne, szczypta
cukruCiecierzycę wymocz przez 10-12 h w czterech szklankach
wody. Gotuj ok. 30 minut od momentu zagotowania
wody. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj(najlepiej w dużej misce), a następnie z dodaj ugotowaną
ciecierzycę i ponownie dokładnie wymieszaj. Blaszkę/naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia, wysyp
ciecierzycę obtoczoną w
parmezanie i ziołach. Piecz ok. 35 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Dwa
razy w ciągu pieczenia, wymieszaj
ciecierzycę, żeby przypiekła się z każdej strony. Ok. 10 minut przed końcem zwiększ temperaturę do 200 stopni. Po upieczeniu zostaw w naczyniu jeszcze na kilka minut, żeby ostygły.*Oczywiście można też użyć
ciecierzycy z puszki, ja wykorzystałabym całą.