Wykonanie

Uwielbiam szarlotki, szczególnie takie z dużą ilością
jabłek. Spód dzięki
kaszce kukurydzianej w składzie, różni się od innych szarlotek. Idealny deser na jesienne dni :) Przepis od mamy, ciasto robione w moim domu od zawsze :)Składniki ( forma o śr. 30 cm):- 1 szklanka
mąki krupczatki- 1 szklanka
kaszki kukurydzianej- ½ kostki
margaryny- ½ kostki
masła- ½ szklanki
cukru pudru*- kilka łyżek
jogurtu naturalnego- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 kg
jabłek-
cynamon- kilka łyżek
cukru**- kilka łyżek
wodyMąkę,
kaszkę, tłuszcze,
cukier,
proszek do pieczenia siekamy nożem na desce/tortownicy. Dodajemy kilka łyżek
jogurtu i ugniatamy ręką do uzyskania zwartej konsystencji. 2/3 ciasta wykładamy na tortownicę, resztę wkładamy do lodówki. Pieczemy 10-15 min w 180 stopniach. Umyte
jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Jeśli są ładne, nie trzeba obierać. Pokroić w kostkę (1-1,5 cm). Poddusić w garnku z kilkoma łyżkami
wody i
cukru. Pod koniec duszenia (5-10 minut) dodać kilka łyżek
cynamonu, wymieszać. Po upieczeniu
spodu wrzucamy
jabłka, górę posypujemy trochę
cynamonem. Resztę ciasta skubiemy i posypujemy
płatkami ciasta. Pieczemy 30-40 w 180 stopniach. Przed podaniem można oprószyć
cynamonem i
cukrem pudrem.*wersja odchudzona, można dać więcej** zależy od słodkości
jabłek, jeśli są kwaśne dodać
cukier, przy słodkich nie ma takiej potrzeby