Wykonanie

W lodówce nazbierało się sporo
cytryn i w takich momentach (nadmiaru danego składnika) zaczyna się kombinowanie. Trochę
słodyczy, trochę kwaskowatości, w sam raz dla tych którzy za b. słodkimi wypiekami nie przepadają. Względnie zdrowe (przynajmniej taki był zamysł), idealne do zabrania na wynos. Przepis polecała Państwu Ewa ;)Składniki (12 muffinek):- 1 szklanka
cukinii startej na drobnych oczkach- 2 szklanki
mąki ( u mnie pełnoziarnista pszenna)- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- szczypta
soli- 2/3 szklanki
cukru (u mnie brązowy)- 2 duże jajka/3 małe
jajka- 1/3 szklanki
oleju rzepakowego- 1/3 szklanki wody/mleka- kilka kropel ekstraktu
waniliowego- sok z 1
cytryny- skórka otarta z 1
cytryny (sparzonej)
Cukinię posyp szczyptą
soli i odstaw, żeby puściła
wodę.
Potem ją odlej. Wymieszaj suche składniki (
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodkę). W drugiej misce utrzyj
jajka z
cukrem,
potem dodaj
olej, wodę/mleko, ekstrakt,
sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj
cukinię i
skórkę z cytryny, wymieszaj. Do mokrych składników wsyp suche i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do foremek, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz ok. 40 minut, grzanie góra-dół (do suchego patyczka) , jeśli zaczną się przypiekać z góry, zmnień grzanie na dolne.
