Wykonanie
Przygotowanie dania z myślą o konkretnym konkursie, akcji to naprawdę trudna sprawa ;). Przy konkursie Inspiruj się kuchniami świata, gotuj z Roleskim dylematów było sporo... Który produkt użyć, jakim
krajem się zainspirować ? W końcu przygotowałam placek
cebulowy, jest to jeden z wielu reprezentantów bardzo sytej kuchni niemieckiej. Stwierdziłam, że do
cebuli i
boczku (ja używam takiego z jak najmniejszą ilością tłuszczu, chodzi mi tylko o ten wyjątkowy smaczek
boczku w daniu) będzie pasować
musztarda. Nie spodziewałam się jednak, że to będzie, aż tak udane połączenie.
Musztarda indiańska ciekawie zabarwiła sos i nadała smaku, a rosyjska wyostrzyła danie. Po zrobieniu zdjęć, placek zniknął bardzo szybko i został tylko wspomnieniem ;)Składniki (forma o śr. 30 cm):Ciasto:- 2 szklanki
mąki pełnoziarnistej- kilka garści
mąki krupczatki do podsypywania- 1 opakowanie suchych
drożdży-
sól,
pieprz do smaku, 1 łyżeczka
ziół prowansalskich- 1
jajko- 1 szklanka ciepłego mleka/wody- kilka łyżek oleju/oliwySuche składniki wymieszać, dodać
jajko, wymieszać. Dolać ciepłe mleko/wodę,
olej. Wyrabiać ciasto, dodając
mąkę krupczatkę, tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto zostawić na 20 minut pod przykryciem ścierką.Farsz:- 5 średnich
cebul-
boczek wędzony 150 g-
śmietana 12% 200 g- 1 lub 2 garści
startego sera- 2 lub 3 łyżeczki
musztardy rosyjskiej Roleski, 2 lub 3 łyżeczki
musztardy indiańskiej Roleski- 1
jajko-
olej do smażenia-
sól,
pieprz ziołowy do smaku, 1 łyżeczka
papryki słodkiej, 2 łyżeczki
tymianku- 2 garści
sezamuNa rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojone w piórka
cebule. Po chwili dodać pokrojony w kostkę
boczek,
przyprawy (
papryka słodka,
tymianek) i smażyć razem kilka minut. Zdjąć z gazu patelnię, dodać
śmietanę,
musztardy Roleski,
ser żółty, wymieszać. Dodać
sól,
pieprz ziołowy do smaku,
jajko, wymieszać wszystko.Ciasto rozwałkować na blacie oprószonym
mąką, przełożyć do formy wysmarowanej jakimś tłuszczem i dopasować do niej. Na ciasto położyć równomiernie farsz. Piec w 180 stopniach 30-40 minut. Po upieczeniu lub chwilę przed skończeniem pieczenia posypać
sezamem. Guten Appetit!