Wykonanie


Codziennie rano moja mama
wcina jaglankę, a ja jakoś nie
mogę się do niej przekonać. Jednak wiem, jak zdrowa i potrzebna w naszym jadłospisie jest
kasza. Z tego powodu rozpoczęłam poszukiwania mojego sposobu na
kaszę jaglaną. Jak nie wiadomo co zrobić, to placki zawsze będą idealne ;D. Do tych użyłam puree
dyniowego, ale kiedy dyni już nie znajdziecie, można np. dodać kilka łyżek
przecieru pomidorowego do smaku. Chrupkie, pyszne i niskokaloryczne - czyli jak na placki, niezwykłe połączenie ;) Co podać do placków ? Sos warzywny, pesto,
sos czosnkowy, opcji jest wiele naprawdę dużo.Składniki (10-12 sztuk):- 200 g
kaszy jaglanej- 2 łyżki
oleju- 1 , 5 szklanki wrzątku- 1 szklanka puree
dyniowego- 1 łyżka
parmezanu(innego
twardego sera)- 1 łyżka
bułki tartej-
sól,
pieprz ziołowy do smaku-
papryka słodka,
chili cayenne,
bazylia suszona
Kaszę podgrzej na
oleju, aż lekko zbrązowieje. Wlej wrzącą
wodę i gotuj minimum 15-20 minut pod przykryciem (aż zmięknie). Do ugotowanej
kaszy dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż po 1 czubatej łyżce na porcję. Uformuj z niej okrągły i płaski kotlecik/placek. Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach. Jeśli mają być chrupiące z obu stron, po tym czasie przełóż na drugą stronę i piecz jeszcze 5-10 minut.