Wykonanie
U OlgaSmile zobaczyłam pomysł na placki z
kaszy jaglanej i
ryżu. Pomyślałam, że warto zobaczyć jak taka mieszanka sprawdzi się, jako spód do tarty i oto efekty :)Szalejecie teraz z jedzeniem
szparagów, czy nie macie pomysłu na ich wykorzystanie i omijacie je szerokim łukiem ?Składniki:
Tarta:- 100 g
ryżu naturalnego - suchego- 1/2 szklanki
kaszy jaglanej - suchej- 3 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej- 4 czubate łyżki
płatków jaglanych (lub innych)- 3 łyżki oleju/oliwy-
sól,
pieprz, np.
zioła włoskie,
papryka słodka, ostra- 1 łyżeczka
kurkumy- 3 plastry
suszonych pomidorów w zalewieRyż i
kaszę ugotuj zgodnie z opakowaniem, odsącz i trochę ostudź. Wszystkiego składniki wrzuć do malaksera i zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Koniecznie sprawdź czy ilość przypraw jest wystarczająca, ewentualnie dopraw jeszcze. Do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia wylej masę, nakłuj ją widelcem i piecz ok. 20 minut w 200 stopniach (możesz obciążyć ją
fasolą przy pieczeniu albo zrobić dodatkowe nacięcia, jeśli zobaczysz, że ciasto się podnosi)*.Farsz:- 1/2 pęczka
szparagów- 1
pomidor pokrojony w kostkę- garść
oliwek- 2
jajka- 1 łyżka
masła-
starty ser (opcjonalnie)-
sól,
pieprz, np.
zioła włoskieZmiksuj
jajka z
masłem, ewentualnie
serem i
przyprawami. Na podpieczony spód ułóż
szparagi,
pomidora i
oliwki. Zalej masą jajeczną i piecz jeszcze przez kolejne 20 minut (aż masa jajeczna się zetnie).* Jednak nawet, jak się podniesie to nic się nie stanie. Powstanie po prostu fajna chrupiąca skórka, która i tak opadnie po wyjęciu z piekarnika.