Wykonanie

8 marca włoskie miasta mienią się na żółto, na przystrojonych żółtymi kokardkami ulicach, obecne są straganiki z równie żółta mimozą. W tym dniu każda kobieta( ta duża i ta całkiem malutka) otrzymuje mały bukiecik pełen żółtych, puszystych kwiatuszków.Mimozy uważa się za symbol kobiecej niewinności i delikatności, gdyż kwiaty te są bardzo kruche i przy pierwszym dotknięciu
tracą świeżość i więdną. Z drugiej jednak strony pomimo pozornej słabości, krzew mimozy rośnie na nieprzyjaznych terenach i doskonale dostosowuje się do różnych warunków klimatycznych. Czy kogoś drogie Kobietki ten kwiat Wam nie przypomina?Zainspirowana mimozą postanowiłam upiec coś wiosennego i żółtego. Zapraszam na baardzo kremową tartę
cytrynową, gdzie świeżość i kwaskowość
cytryny cudownie kontrastuje ze słodkim, kruchym
ciastem.Przepis troszkę zmodyfikowany z MW.

Ciasto tortownica 23 cm:Składniki na ciasto:150 g
mąki pszennej100 gr semoliny lub
mąki krupczatki150 g masła/margaryny80 g
cukru pudru1
cukier waniliowy1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkladniki na krem
cytrynowy:5
jajekSok (ok 120 ml) i skórka z 2
cytryn ekologicznych120 gr
cukru250 ml
śmietany 36%2 łyżeczki
skrobi ziemnaczanej lub kukurydzianejZagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 h.
Ciastem wyklejamy tortownicę (23cm) i robimy wysoki brzeg z ciasta. Ciasto w tortownicy nakłuwamy wildelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy
fasolę, która obciąży ciasto. Podpiekamy spód ciasta 15 min w 200°C. Następnie papier usuwamy i pieczemy jeszcze 5 minut, aż spód lekko zbrązowieje.

Na podpieczone ciasto wlewamy krem
cytrynowy, który przygotowujemy w następujący sposób: ubijamy
śmietanę( średna gęstość), w osobnym naczyniu miksujemy
jajka z
cukrem, partiami dodajemy
skrobię ( uważamy na grudki), sok,
skórkę z cytryny i stopniowo uprzednio ubitą
śmietanę. Masa będzie bardzo płynna.

Całość wstawiamy do piekarnika na 30 min w 180° C i pieczemy aż masa się zetnie. Jesli zachodzi taka potrzeba ciasto można przykryć, aby się zbytnio nie przyrumienilo. Odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na noc, przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!!
