ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

nazwa

Wykonanie

8 marca włoskie miasta mienią się na żółto, na przystrojonych żółtymi kokardkami ulicach, obecne są straganiki z równie żółta mimozą. W tym dniu każda kobieta( ta duża i ta całkiem malutka) otrzymuje mały bukiecik pełen żółtych, puszystych kwiatuszków.
Mimozy uważa się za symbol kobiecej niewinności i delikatności, gdyż kwiaty te są bardzo kruche i przy pierwszym dotknięciu tracą świeżość i więdną. Z drugiej jednak strony pomimo pozornej słabości, krzew mimozy rośnie na nieprzyjaznych terenach i doskonale dostosowuje się do różnych warunków klimatycznych. Czy kogoś drogie Kobietki ten kwiat Wam nie przypomina?
Zainspirowana mimozą postanowiłam upiec coś wiosennego i żółtego. Zapraszam na baardzo kremową tartę cytrynową, gdzie świeżość i kwaskowość cytryny cudownie kontrastuje ze słodkim, kruchym ciastem.
Przepis troszkę zmodyfikowany z MW.
Ciasto tortownica 23 cm:
Składniki na ciasto:
150 g mąki pszennej
100 gr semoliny lub mąki krupczatki
150 g masła/margaryny
80 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Skladniki na krem cytrynowy:
5 jajek
Sok (ok 120 ml) i skórka z 2 cytryn ekologicznych
120 gr cukru
250 ml śmietany 36%
2 łyżeczki skrobi ziemnaczanej lub kukurydzianej
Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 h. Ciastem wyklejamy tortownicę (23cm) i robimy wysoki brzeg z ciasta. Ciasto w tortownicy nakłuwamy wildelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy fasolę, która obciąży ciasto. Podpiekamy spód ciasta 15 min w 200°C. Następnie papier usuwamy i pieczemy jeszcze 5 minut, aż spód lekko zbrązowieje.
Na podpieczone ciasto wlewamy krem cytrynowy, który przygotowujemy w następujący sposób: ubijamy śmietanę( średna gęstość), w osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem, partiami dodajemy skrobię ( uważamy na grudki), sok, skórkę z cytryny i stopniowo uprzednio ubitą śmietanę. Masa będzie bardzo płynna.
Całość wstawiamy do piekarnika na 30 min w 180° C i pieczemy aż masa się zetnie. Jesli zachodzi taka potrzeba ciasto można przykryć, aby się zbytnio nie przyrumienilo. Odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na noc, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2014/03/tarta-cytrynowa.html